blogheader
Zakelijke zaken
Zakelijk & ICT
 

Mijn eerste weken bij de NHL

Het grote avontuur van docentschap begon formeel op 1 augustus 2017 met de zomervakantie. Een luxe situatie dat je al salaris krijgt terwijl je vakantie hebt. Dat begint al goed. Na de vakantie was de eerste schooldag voor mij op maandag 28 augustus. De eerste week van het schooljaar begint met de aftrap voor de eerste jaars die daarna meteen op kamp gaan. Al snel kwam ik er achter dat het gebruikelijk is dat docenten even een kijkje komen nemen bij het eerste jaars kamp. Dus zat ik op dinsdag al meteen met de fiets op de boot naar Ameland om de middag grotendeels door te brengen op het strand. Samen met een grote groep studenten uiteraard. Niet alle nieuwe aanwas van grofweg 180 nieuwe studenten waren mee op het kamp, maar met 50 dames en heren was het gezellig genoeg in de laatste resten van de zomerzon.

Eenmaal terug op school in de docentenkamer was ik op zoek naar zowel een fysieke plek om aan te werken als mijn plaats in 'the greater scheme of things' dat een HBO opleiding heet. Met de functie van Senior Docent ben je nog niet meteen fulltime aan het lesgeven. De eerste dagen bestonden vooral uit het leren kennen van de organisatie. Je kent dat wel: hoe werkt dat hier met flexplekken? Waar staat de printer en hoe kun je dan printen? Wat erg hielp was op de donderdag meelopen met de eerste jaars. De collega docent die een klas van 20 man door de school heen leidde vertelde niet alleen hoe het gebouw werkt, maar ook veel nuttige informatie over hoe de opleiding in elkaar steekt. 

Hoe groot het contrast is met hoe ik de opleiding 25 jaar geleden beleefde is lastig uit te leggen. Toen ik in 1989 als student binnenkwam was ik nieuwsgierig, en waren we gewoon bezig met vakken te volgen en studiepunten te scoren (42 per jaar). Inzicht in het grotere plan achter zo'n opleiding had ik niet, of het interresseerde me blijkbaar totaal niet. Als we maar wisten wanneer we waar moesten zijn, wat ons huiswerk of opdracht was en wanneer het tentamen was dan waren we blij. Af en toe moesten we wat bijsturen omdat we de eerste lichting waren van wat destijds de HIO (Hoger Informatica Onderwijs) heette. 

Nu ik aan de kant van de docent staat, zie je pas wat er bij komt kijken om te zorgen dat je een HBO diploma afgeeft dat niet de vervelende nasmaak kent van het InHolland-debacle. Er zijn richtlijnen vanuit de NVAO, is er een stichting HBO-i, werken we met competenties, wordt er gedegen onderzoek gedaan door studenten en zijn er minor-trajecten waardoor je ook hele andere dingen kan doen binnen je studie. Ook internationalisering is nog amper bijzonder, terwijl dat destijds bij ons nauwelijks voorkwam.

Hoewel ik aangenomen ben als docent Business & ICT, en niet bij Software Engineering, is het werk dat ik momenteel doe een mix van alles. Ook de manier waarop het werk op mij afkomt is anders dan verwacht. Zo werd ik gevraagd had of ik tijd had om eerstejaars studenten te begeleiden bij hun practicum programmeren in Visual C#. Hoewel de programmeertaal voor mij nieuw is, kan het toch als doorgewinterde programmeur niet moeilijk zijn? Toch? Dus zei ik ja, en ging ik voor de zekerheid maar eens een lesje bijwonen van die nieuwe eerstejaars. Dat is nuttig op meerdere fronten: je ziet een collega zijn werk doen op zijn manier, je ervaart wat het is om met 60 studenten in een collegezaal te zitten en je steekt nog wat op over de precieze syntax van C#. Nu heb ik natuurlijk wel ervaring met C, C++ en object georienteerd programmeren dus het zit hem vooral in de kleinigheden: leer de IDE kennen van Microsoft Visual Studio (leercurve!), leer de 60 miljoen function calls van .Net-framework (onbegonnen werk) en ga het gewoon doen! 

Gelukkig was mijn "Hello World" minstens net zo snel klaar als de gemiddelde eerstejaars en kon ik met vertrouwen het practicum tegemoet zien. Dat practicum is elke vrijdagmiddag; bijna de héle middag. En het nivo van de programmeerinspanningen vloog alle kanten op. Enigzins ontredderd en verbaasd tegelijk worstelde ik me door de middag. Hier en daar helpend bij pure beginners, dan weer lovend bij keurig nette code van zowel beginners als gevorderden. Toch maar even gecheckt bij de collegae of ik het op de juiste manier had aangepakt en of wat ik zag "normaal" is. Nu verdiend "normaal" wel een kleine toelichting. 

Bij de start van dit schooljaar is er formeel een nieuwe opleiding gestart : HBO ICT. Dat is een mengeling van het pure Software Engineering en Business Information Management. Voortaan krijgen de eerstejaars een mix van deze vakken met in het einde van het schooljaar wat mogelijkheden om al te specialiseren in één van beide richtingen. De hoofdfase wordt verder weer gescheiden opgepakt, maar aan dat concept wordt nog gewerkt. Wat dus "normaal" is, is voor ons docenten ook wat nieuw. Het curriculum is anders dus ook welke lessen op welke manier gegeven moet worden kan anders zijn dan vorig jaar. Maar conclusie voor mij was: ga zo door.

Ondertussen heb ik ook een aantal stagiaires en minor-studenten onder mijn hoede. Dat gaat op korte termijn concreet worden. Andere taken bestaan uit het coordineren van de flexopleiding ("Vraagfinanciering", zie website van DUO) voor het deel Software Engineering, het maken van een lesprogramma van 5 EC's voor het vak Compliance voor 4e jaars studenten Business Information Management (BIM) en het meedraaien in de lessen van Operating Systems. En dat laatste is wel erg leuk aangezien daar UNIX onderwezen wordt. Dus we zitten daar met een zaal vol tweede jaars studenten die met Ubuntu of andere vorm van Linux (vaak Debian based) op hun desktop werken. Meestal gebeurt dat met virtualisatie (Virtual Box of Parallels), maar er zijn enkele dappere studenten die het als dual-boot hebben geinstalleerd. En we mogen ons dus helemaal uitleven in Bash-scripting, maken kernel-modules en gaan met de Raspberry Pi aan de slag met de GPIO. Wat wil je nog meer?

Back 2 school

Ondertussen heb ik ook mijn eerste dag 'terug in de schoolbanken' beleefd. De NHL helpt nieuwe docenten op weg door je uit te nodigen voor een quickstart. Daar wordt je een aantal weken ondersteund bij het docent worden. Daarna word ik geacht mijn BDB te halen: de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheden die een jaar duurt. Daarna nog een master halen omdat minimaal 70% van de docenten een masteropleiding moet hebben.

Naast wat introductie werkvormen met het thema 'leer elkaar kennen' was er ook een introductie in DBE: Design Based Thinking. Dat is een onderwijsvisie die door de NHL en Stenden Hogeschool is ontwikkeld omdat de fusie tussen deze twee HBO-instellingen eist dat de onderling nogal verschillende onderwijsvisies ook moeten samensmelten. En dat heeft geresulteerd in DBE. Met een workshop waar jojo's een grote rol speelden werden we door middel van een infographic en een begeleider hier mee in aanraking gebracht. Helaas had ik deze workshop al op de start van het NHL/Stenden-schooljaar gevolgd, maar ik heb natuurlijk braaf meegedaan. Wie weet wat je nog leert doordat je de workshop met andere collegae doet.

Kort en goed heb ik nog niet concreet voor de klas les staan geven. Als mijn lesmateriaal voor de Compliance lessen af zijn (en wat dat precies beketent is voor mij nog een vraag) mag ik half november daadwerkelijk aan de slag. Nog even geduld dus. 

Published by Martin Molema (Webmaster),