blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

GP Emmen 1 april

Vandaag ben ik met Lars en MSV genoot Kevin naar het schaaktoernooi in Emmen. Het is een rustig toernooi omdat er ook halve finales school schaken zijn. Vanuit Meppel zijn we uiteindelijk maar met zijn drie├źn. Lars en Mees spelen in dezelfde poule, Kevin een poule lager. Er staat 15 minuten op de klok en de poules zijn 6 of 7 personen. 

Ronde 1

Kevin is na ongeveer 10 minuten al klaar met zijn wedstrijd en pakt de eerste punt winst. Lars zijn poule bestaat uit 7 personen, waardoor hij de eerste ronde vrij heeft. Mees verliest helaas zijn partij. 

Ronde 2

Lars en Mees moeten deze ronde tegen elkaar spelen. Ze gaan rap van start en lijken met spiegelschaak te beginnen. Af en toe kijken ze onze kant op om te kijken of ze het wel goed doen. Ik laat Lars merken dat het wel wat rustiger mag, en daarna vinden ze beiden blijkbaar wat meer de rust. Op het bord van Kevin ontstaat al snel een wonderlijke stelling; helaas verliest Kevin deze partij. 

Mees en Lars maken er uiteindelijk een lange partij van. Mees weet Lars te verleiden om een paard te slaan, waardoor hij zijn dame kwijtraakt. De partij eindigt uiteindelijk met verlies voor Lars, terwijl hij minder dan een minuut op de klok heeft staan. Een goede partij en omdat zij de laatste twee schakers zijn gaan we meteen door naar de 3e ronde.

Ronde 3

In deze ronde hebben zowel Kevin als Mees vrij, waardoor ze mooi even tegen elkaar kunnen oefenen. Lars moet meteen weer aan de bak met de volgende partij. Na een minuut of vijf staat hij een pion en een toren voor tegen een goede tegenstander in zijn poule. Lars heeft een KNSB rating van ongeveer 320, en schaakt nu tegen iemand met een NOSBO rating van rond de 250. Als Lars zijn best blijft doen wordt het zeker een boeiende partij. Lars doet zijn best om te begrijpen waar de tegenstander mee bezig is, maar wordt uiteindelijk toch mat gezet. 

Ronde 4

Deze ronde zijn alle drie Meppelers aan de beurt. Kevin laat zich haasten door het tempo van de tegenstander maar biedt dapper weerstand. Zijn koning raakt klem in de hoek en wordt uiteindelij mat gezet. Ook Lars en Mees verliezen hun partij, dus de Meppelers scoren deze ronde geen punten. 

Ronde 5

Het is inmiddels 15:10u en de vijfde ronde gaat van start. We lopen dus wat voor op schema. Zowel Kevin als Lars winnen deze ronde. Mees moet helaas verlies accepteren. De stand na 5 ronden is voor Lars 1 punt, Mees 1 en Kevin 2 punten. 

Ronde 6

Doordat de rondes elkaar redelijk snel opvolgen is er niet even de tijd om te voetballen om de zinnen te verzetten.

Published by Martin Molema (Webmaster),