blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

Meppel aan zet

Vandaag zijn we te gast in ons eigen Meppel bij Meppel aan zet in het scholencomplex van Stad en Esch. 's-Morgens om 11uur lever ik Lars af op Ezinge en worden we uitgebreid welkom geheten door onze 'eigen mensen'. Omdat ik zelf nog andere dingen nog te doen dus na het startschot moet Lars het zonder ouderlijke support opknappen. 

Als ik dan uiteindelijk om 15:45 weer terugkom staat er voor Lars slecht één punt op het scoreboard. Achteraf blijkt dat ook nog een punt te zijn die hij gekregen heeft omdat iedereen één ronde niet hoeft te schaken vanwege het oneven aantal deelnemers. Kortom, geen goede dag voor Lars helaas. 

De op één na laatste partij is nog in volle gang als ik binnen loop en Lars staat ongeveeer gelijk qua verloren/gewonnen stukken. Uiteindelijk maakt Lars de oversteek met zijn dame vlak bij de koning van de tegenstander. De dame staat direct naast de koning en is netjes gedekt door een loper. Lars is van plan om in één van de volgende zetten mat te zetten, maar ziet over het hoofd dat de toren die hij daarvoor moet slaan gedekt staan door een paard. Vervolgens maakt de tegenstander met meer success de oversteek met haar dame en weet Lars uiteindelijk in de hoek te drijven met haar dame. Hij verliest helaas ook deze partij.

Om 16u begint de laatste partij. Ik wacht even af en loop na 10 minuten naar het bord waar Lars aan zit. Op bord nummer 19 gaat het niet heel geweldig: hij is al redelijk wat stukken kwijt en moet al vlot met koning aan de loop om de aanval van de dame te ontlopen. Helaas kan hij alleen de kant op van een loper en toren. Als hij daar aankomt kan de dame van de tegenstander zich gemakkelijk bij de toren en loper voegen om gedekt te zijn als ze Lars insluit en mat zet. De dag eindigt dus voor Lars zonder een gewonnen wedstrijd.