blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

Schaaktoernooi Leeuwarden

Vandaag zijn we te gast met MSV in Leeuwarden bij schaakvereniging Philidor: "Hennie Collignon jeugdschaaktoernooi Grand-Prix jeugd 2016". Er is een flinke opkomst van 72 schakers, verdeeld over groepen van 8 spelers. Behalve in groep A wordt gespeeld met 15 minuten op de klok. De vertegenwoordiging van MSV is flink, en dus wordt er aan één tafel door 3 MSV'ers geschaakt. Dat betekent dat zij elkaar dus ook zullen tegenkomen.

Lars zit als enige MSV speler in groep G, en is ingedeeld op basis van zijn niveau "Stap 2". De eerste partij lijkt voorspoedig te beginnen voor Lars. Hij speelt met zwart. Al na korte tijd staan er bij Lars een wittedame, loper en paard naast het bord. Maar ook Lars zelf moet de nodige stukken inleveren. De tegenstander is na verloop van tijd aangewezen op een toren en loper om zijn koning uit de gevarenzone te houden. Lars heeft toch nog wat tijd nodig om met dame en toren de partij af te maken maar weet de partij te winnen met nog ruim 5 minuten op de klok. De taktiek bestond er uit om toch hier en daar wat stukken te offeren zonder zelf al teveel cruciale stukken kwijt te raken. Door met toren en dame de koning van de tegenstander in de hoek te dwingen zet hij schaakmat.

Lars krijgt even pauze voordat de volgende wedstrijd weer begint.Lars speelt wederom met zwart. Als ik even ga spieken hoe het gaat staan er alweer twee pionnen, een toren en loper van wit naast het bord.Lars geeft een gebaar van zelfvertrouwen en gaat gauw weer verder. Kort daarna sneuvelt ook nog een wit paard. Toch staat de dame van wit gevaarlijk midden op het bord, en Lars wordt genoodzaakt om zijn dame er tegenover te zetten. Na een paar zetten heeft Lars de dame gepend, en moet de dame wijken van het middenveld. Door zijn toren achter de dame te verschansen kan Lars de oversteek maken naar de laatste rij, en zet zijn dame, gedekt door de toren pal naast de koning. De tegenstander had blijkbaar de aanval van Lars compleet gemist en doordat wit zijn rechterkant niet had ontwikkeld had de koning geen mogelijkheid om uit te wijken of een stuk te plaatsen voor de aanvallende dame. 

Trots als hij is laat hij zijn eindstelling nog op een ander bord zien, want vanuit de hoek waar ik zat kon ik het speelveld van wit niet goed zien. Zie de foto hiernaast.

De tijd vliegt en om 14:00u begint de derde partij. De situatie in de zaal waar de kinderen schaken is zo dat de tafels in het midden staan en de ouders aan de rand met stoelen tegen de muur aan zitten. Dat leidt halverwege tot elke ronde toch tot het nodige rumoer, wat toch wel vervelend is voor de kinderen die nog druk aan het spelen zijn. Lars speelt ditmaal met wit en heeft een meisje als tegenstander. Opvallend want het is vooral jongens dat de zaal bevolkt. Ik zit nog steeds op dezelfde plek aan de verkeerde kant van de zaal en moet dus weer even onopvallend naar de overkant van de zaal om de partij te kunnen volgen.

Lars kan in deze derde partij wat meer weerstand verwachten, aangezien de dame aan de andere kant van de tafel ook al anderhalve wedstrijdpunt heeft gehaald. In de eerste paar minuten ontwikkeld Lars aan alle kanten het spel en rokeert al vlot, maar raakt wel al een loper en paard kwijt. Hij staat dan met één pion net voor. Toch blijft hij de tijd nemen om na te denken, en zo te zien wordt dit een wat interessantere partij dan de vorige twee. Na 10 minuten zijn aan beide zijden de lopers al van het bord verdwenen en  heeft Lars ook geen paarden meer. Met nog slechts een serie lopers, torens en dame moet hij de aanval opnieuw opzetten. Maar met een slimme aanval weet Lars de dame en nog een pion te verschalken. Na afloop bekent Lars dat hij niet verwachtte dat ze die opgezette aanval zou missen omdat ze toch sterk aan het spelen was.

Hij wordt als eerste schaak gezet, maar dat kost de tegenstander dan ook meteen haar laatste paard. Doordat nu ook de zwarte dame van het bord is moet Lars nog slechts oppassen voor de torens van de tegenstander. En daar kun je nog beste een partij mee winnen. Lars zet wederom zijn dame pal naast de koning en begint de koning naar de hoek te drijven. Maar met nog twee torens en twee pionnen moet Lars toch zijn vaardigheden aanwenden om de partij in mat te laten eindigen. Met deze winst in 15 minuten pakt Lars een mooie voorsprong in de groep. Met drie wedstijdpunten op zijn naam na drie rondes staat hij gedeelde eerste. De échte tegenstand moet nog komen blijkbaar.

Als om 14:30u de vierde ronde begint heeft Lars op het speelschema gezien dat hij een tegenstander treft die nog niks gewonnen heeft. Dat geeft een kans op overmoed, en hoewel hij dat ook weet is het toch elke keer weer een valkuil. We wachten weer af. Al binnen twee minuten zijn de eerste witte stukken (Lars speelt wederom met zwart) van het bord: twee lopers en een paard. Nog geen minuut later sneuvelt de witte dame al .Nog een minuut later is het al mat. De tegenstander lijkt meer met andere dingen bezig te zijn dan met schaken. Nu heeft Lars lang pauze tot 16:00u. Met vier wedstrijdpunten op zak wordt het een spannende uitslag of de andere goede speler van deze tafel ook weet te winnen. En inderdaad: ook deze wedstrijd eindigt binnen enkele minuten met winst zodat hij wederom gedeeld eerste staat. 

De partijen in de vierde ronde zijn integraal snel afgelopen en een kwartier voor tijd worden de kinderen al weer naar de borden geroepen. We zijn over de helft (5e van de 7 te spelen partijen) en het speelveld begint zich af te tekenen. Deze ronde treft Lars de tweede dame in de groep, maar ook zij heeft nog geen punten gescoord. In de vorige (voor Lars zeer korte ronde) was voor haar nóg eerder afgelopen dan die van Lars. Wederom kans dus op een korte partij, waarvan Lars zelf ook zegt dat ze eigenlijk niet zo leuk zijn. 

Tot mijn verbazing blijft het lang rustig op het eerste bord waar Lars ditmaal weer met wit speelt. Laras moet toch wel wat stukken afstaan en is na 5 minuten al een paard en loper kwijt.  Echter, de zwarte dame en lopers zijn al gesneuveld. Lars zet wederom als eerste schaak met zijn dame vlak naast de koning, goed gedekt vanuit de achterhoede. De koning kan niet veel kanten meer op een raakt klem achter een paar pionnen. Met een gedecideerde zet parkeert hij opnieuw de dame achter de pionnen en zet weer mat. Ditmaal na 7 minuten. Vijf wedstrijdpunten uit vijf wedstrijden. en weer een lange pauze. 

De zesde ronde moet Lars dan tegen de andere koploper van deze groep, en dat belooft een spannende partij te worden: wie deze wint wordt eerste. Hoewel tweede worden zeker geen schande is, wil Lars natuurlijk winnen. Voordat alle partijen in de vijfde ronde zijn gespeeld zijn we een half uur verder. Dus om 15:15u begint de zesde ronde. In de eerste minuut vliegen de handen bij Lars en zijn tegenstander naar de klok. Ze hebben blijkbaar de de opening allebei al in hun hoofd en pas na een zet of 10 komt er rust in het spel. Lars is al veel te snel zijn dame krijt, maar weet ook van de witte tegenstander al paarden, loper en toren te verschalken. Toch is er onrust op zijn gezicht af te lezen over het verlies van de dame. Er is ondertussen behoorlijk wat ruimte op het middenbord ontstaan en de tegenstander zet de aanval in met zijn laatste loper en zijn dame. Lars kan even niet zoveel bedenken om daar tegen in stelling te brengen, aangezien zijn toren aan de verkeerde kant van het bord staat. De ene staat naast de koning, en de andere aan de overkant bij de tegenstander. Een lastige stelling die zich niet makkelijk laat oplossen. Lars moet zijn koning verdedigen en raakt daardoor zijn ene toren kwijt aan de dame. De koning gaat op stap naar de andere kant van het bord en zoekt dekking tegen de dame, achter de witte loper. Ondertussen kan zijn toren aan de overkant van het bord niet veel uitrichten. Echter, de positie van Lars zijn laatste toren voorkomt wel dat de witte dame uit de hoek kan komen. Lars kiest er uiteindelijk voor om zijn koning voor de toren te laten passeren waardoor de dame éven de ruimte krijgt. Wederom opgejaagd door schaakbedreigingen moet Lars de leiding weer uit handen geven. Met alleen nog een toren, loper en drie pionnen lijkt het een gelopen race tegen de dame en toren van de tegenstander. Vooral omdat er nog een witte pion op promotie staat te wachten, bedreigd door de loper van Lars. Als de pion promoveert tot dame offert Lars zijn loper op om de extra dame te elimineren. De pionnen van de tegenstander zijn echter nog niet op en binnen enkele zetten dreigt opnieuw promotie. Lars weet ook die pion te pakken maar wordt door dame en toren uiteindelijk mat gezet. Jammer voor Lars, want daarmee is zijn kans op een eerste prijs verkeken. Hieronder een kleine impressie van de bordsituaties van deze spannende wedstrijd.

Volgens Lars was dit de spannendste wedstrijd tot nu toe. De laatste ronde (7) gaat tegen iemand die tot nu toe twee wedstrijden heeft gewonnen. Voordat het startschot wordt gegeven voor deze laatste ronde zitten de jongens en meisjes aan de tafel van Lars al druk te speculeren over de mogelijke eindstand. Lars wil deze natuurlijk graag winnen, omdat er altijd een kans is dat de nummer één de laatste ronde verliest en er een gedeelde eerste plaats ontstaat. Reden genoeg dus om weer echt je best te doen. Begon de vorige ronde veel te onrustig, deze laatste ronde neemt Lars weer de tijd. Hij is wel al snel drie pionnen en een paard kwijt, tegen twee paarden en een loper van de tegenstander. Al met al dus ongeveer gelijk op. Dan volgen een paar zetten waarin snel pionnen worden gewisseld en er de nodige ruimte ontstaat. Daardoor neemt de tegenstander geen tijd om zijn spel te ontwikkelen. De dame maakt de oversteekt naar de koning, gedakt door de loper en wederom staat de koning klem en is het mat. Na amper 5 minuten is de partij voorbij en eindigt Lars als tweede van zijn groep met 6 wedstrijdpunten uit zeven wedstrijden. Een uitstekende prestatie!

Ondertussen ontwikkelt het spel met de nummer één uit de groep op verrassende wijze. De nummer één staat achter en loopt serieus gevaar om te verliezen. Met zijn dame verloren resteert alleen nog een loper en toren, plus een handvol pionnen. Het wordt dus toch nog even spannend. De nummer één verliest de wedstrijd, en nu wordt het rekenen geblazen! Waarschijnlijk is Lars toch tweede omdat het onderlinge resultaat in Lars zijn nadeel werkt. 

Nu is het wachten op de prijsuitreiking.