blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

Schaaktoernooi Ten Boer

Schaaktoernooi Ten Boer  - 19 september 2015

Vandaag zitten we met 12 kinderen van de Meppeler Schaak Vereniging in Ten Boer. Na een ritje van een uur landen we mooi op tijd bij het Buurhoes in Ten Boer. Het is meteen gezellig en het grote buitenschaakbord laat meteen zien wat er vandaag gebeurd. Het schaaktoernooi is voor ons de eerste uit het seizoen en we zijn goed vertegenwoordigd. Wat het nog extra leuk maakt is dat de t-shirts van MSV klaar zijn. Dus na inschrijving kan Lars meteen zijn knal oranje t-shirt aantrekken. Hij krijgt ook nog een lootje voor een loterij later die dag die we veilig opbergen. 

We horen bij de introductie van de spelleiding dat er totaal 67 kinderen mee doen. We spelen in poules en Lars zit samen met Peter aan tafel H. Door het ongelukkige aantal deelnemers moeten er bij sommige tafels mensen een ronde overslaan; zo ook bij Lars. Verder staat er het gebruikelijke schaakprobleem op het bord, zodat de kinderen ook tussen de partijen door wat hebben om over na te denken. 

Ik laat Lars lekker zijn gang gaan aan de tafel en we zoeken als ouders een plekje in de koffiehoek of lekker buiten. Er staat 15 minuten op de klok dus ik verwacht Lars na niet al te lange tijd terug. Als hij na ongeveer 15 minuten triomfantelijk terugkeert weet ik al genoeg: hij heeft gewonnen. Hij verteld trots dat hij bijna mat was gezet, maar hij alsnog dapper gewonnen. Vlak daarvoor heeft ook Peter zijn wedstrijd gewonnen. Ruben was ook al snel klaar maar meld teleurgesteld dat ie zich heeft laten meeslepen in het tempo van de tegenstander. Met slechts 3 minuten eigen denktijd heeft hij verloren.

De tweede ronde laat niet lang op zich wachten. Het lijkt een herhaling van zetten: na ongeveer 15 minuten komt Lars triomfantelijk terug en hij wint zijn tweede partij. Vermoedelijk van een beginnend schaker die nog niet alle regels kent. Bijvoorbeeld dat je niet mag rokeren als je schaak staat. Ruben heeft wederom zijn wedstrijd verloren “omdat hij het niet zag”. Ook bij Luca gaat het nog niet van een leien dakje: een halve punt na 2 wedstrijden. Peter moet helaas ook zijn wedstrijdpunten afstaan.

In de 3e ronde treft Lars een pittige tegenstander. De klok gaat bijna helemaal op, maar hij weet in de laatste minuut alsnog mat te zetten. Bloedstollend. Een gelukje is dat de tegenstander af en toe de klok vergeet waardoor hij wat tijd gratis krijgt. Het is een nogal spannende wedstrijd waarbij hij een aantal zaken probeert maar daarbij onder andere een loper en zijn dame moet afstaan. Het wil maar steeds niet lukken totdat er een doorbraak komt en hij wat stukken van de tegenstander kan opruimen. Even claimt hij te snel de wedstrijd, waarschijnlijk door de druk van de klok. Maar met loper en een toren gedekt door een pion weet hij de koning klem te zetten: ze staan bovenop de tegenstander maar de koning kan er niks meer aan doen.  Hij is dolblij met zijn drie winstpunten op rij en komt een dikke knuffel brengen.

Veel tijd om te ontladen krijgt hij niet, want hij was een van de weinigen die nog aan het spelen waren. Als ook de anderen uitgespeeld zijn  twee minuten later moet hij meteen weer aan de bak voor de vierde ronde. Blijkbaar is zijn vrije ronde nog niet aan de beurt. In deze vierde ronde heeft Lars écht al zijn tijd nodig. De klok eindigt op nul en Lars verliest daardoor zijn wedstrijd. Maar de tijd was niet de enige spelbreker: er stond alleen nog een koning van Lars op het bord. Twee seconden voor tijd promoveert de tegenstander en zet zijn dame terug op het spel. Als de tijd niet op geweest was, dan was Lars ongetwijfeld binnen 3 zetten ten prooi gevallen aan de grasmaaiermat (met toren en dame iemand naar de zijkant drijven).

De vijfde ronde heeft Lars vrij en daarna moet hij tegen Peter. Ondertussen blijkt dat het de andere Meppelers ook niet heel geweldig gaat: er worden weinig wedstrijden gewonnen.  Maar Lars en Peter hebben allebei 3 punten staan dus de volgende wedstrijd waar ze tegen elkaar moeten wordt een spannende.  Niet alleen omdat het MSV tegen MSV is maar ook omdat het ze beide al gelukt is om 3 tegenstanders uit dezelfde poule te verslaan. Ze zijn aan elkaar gewaagd dus.

Qua klassement heeft Lars mogelijk nog een klein voordeel: hij moet nog tegen iemand spelen die in 5 ronden slechts één punt behaald heeft. Hij verwacht dat hij die nog kan winnen. Maar er zijn nog een meer kapers op de kust die inmiddels 4 punten hebben. Lars en ik zijn dus erg benieuwd naar de uitslag van ronde 5 van deze poule. En die laat niet lang op zich wachten... Lars verliest van Peter en blijft op 3 punten steken. We wachten af wat de andere tegenstanders doen en zien uiteindelijk dat er meerdere kinderen op 3 punten staan. Peter staat op 4 samen met iemand anders. Omdat Peter al zijn partijen gespeeld heeft en Lars nog een partij moet kan hij dus op gelijke stand komen met Peter. Maar omdat hij van Peter verloren heeft zal hij hooguit derde worden. 

Met een hoop mitsen en maren en kans op een beker gaat Lars zijn laatste partij in die hij redelijk snel weet te winnen. Het duurt daarna niet lang en op het uitslagen bord zijn alle standen bijgewerkt en kan de prijsuitrijking beginnen. Na de uitreiking van de dagwinnaar en de competitie truien, zijn de prijzen voor de poules aan de beurt. Lars weet inmiddels dat hij derde is doordat hij op uitslagenbord de zaken al doorgerekend had. Hij is er oprecht blij mee. 

De winst voor MSV bestaat uit veel medailles en vijf bekers voor eerste, tweede en derde prijzen. Natuurlijk gaan de spelers nog even samen op de foto! Op een toepasselijke SchaakMat. Ook op de site van de Meppeler Schaak Vereniging staat nog een leuk verslag net als op de schaakblog van de schaakclub Ten Boer.

Nu de statistieken online staan kunnen we zien dat lars een TPR (Toernooi Prestatie) van 317 punt heeft gehaald. Zijn Nosbo Jeugd rating stond op 203 bij aanvang van het toernooi. Een mooie prestatie dus!