blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

GP Emmen 1 april

Vandaag ben ik met Lars en MSV genoot Kevin naar het schaaktoernooi in Emmen. Het is een rustig toernooi omdat er ook halve finales school schaken zijn. Vanuit Meppel zijn we uiteindelijk maar met zijn drieën. Lars en Mees spelen in dezelfde poule, Kevin een poule lager. Er staat 15 minuten op de klok en de poules zijn 6 of 7 personen. 

Ronde 1

Kevin is na ongeveer 10 minuten al klaar met zijn wedstrijd en pakt de eerste punt winst. Lars zijn poule bestaat uit 7 personen, waardoor hij de eerste ronde vrij heeft. Mees verliest helaas zijn partij. 

Ronde 2

Lars en Mees moeten deze ronde tegen elkaar spelen. Ze gaan rap van start en lijken met spiegelschaak te beginnen. Af en toe kijken ze onze kant op om te kijken of ze het wel goed doen. Ik laat Lars merken dat het wel wat rustiger mag, en daarna vinden ze beiden blijkbaar wat meer de rust. Op het bord van Kevin ontstaat al snel een wonderlijke stelling; helaas verliest Kevin deze partij. 

Mees en Lars maken er uiteindelijk een lange partij van. Mees weet Lars te verleiden om een paard te slaan, waardoor hij zijn dame kwijtraakt. De partij eindigt uiteindelijk met verlies voor Lars, terwijl hij minder dan een minuut op de klok heeft staan. Een goede partij en omdat zij de laatste twee schakers zijn gaan we meteen door naar de 3e ronde.

Ronde 3

In deze ronde hebben zowel Kevin als Mees vrij, waardoor ze mooi even tegen elkaar kunnen oefenen. Lars moet meteen weer aan de bak met de volgende partij. Na een minuut of vijf staat hij een pion en een toren voor tegen een goede tegenstander in zijn poule. Lars heeft een KNSB rating van ongeveer 320, en schaakt nu tegen iemand met een NOSBO rating van rond de 250. Als Lars zijn best blijft doen wordt het zeker een boeiende partij. Lars doet zijn best om te begrijpen waar de tegenstander mee bezig is, maar wordt uiteindelijk toch mat gezet. 

Ronde 4

Deze ronde zijn alle drie Meppelers aan de beurt. Kevin laat zich haasten door het tempo van de tegenstander maar biedt dapper weerstand. Zijn koning raakt klem in de hoek en wordt uiteindelij mat gezet. Ook Lars en Mees verliezen hun partij, dus de Meppelers scoren deze ronde geen punten. 

Ronde 5

Het is inmiddels 15:10u en de vijfde ronde gaat van start. We lopen dus wat voor op schema. Zowel Kevin als Lars winnen deze ronde. Mees moet helaas verlies accepteren. De stand na 5 ronden is voor Lars 1 punt, Mees 1 en Kevin 2 punten. 

Ronde 6

Doordat de rondes elkaar redelijk snel opvolgen is er niet even de tijd om te voetballen om de zinnen te verzetten.

Published by Martin Molema (Webmaster),

Schaaktoernooi Leeuwarden

Vandaag zijn we te gast met MSV in Leeuwarden bij schaakvereniging Philidor: "Hennie Collignon jeugdschaaktoernooi Grand-Prix jeugd 2016". Er is een flinke opkomst van 72 schakers, verdeeld over groepen van 8 spelers. Behalve in groep A wordt gespeeld met 15 minuten op de klok. De vertegenwoordiging van MSV is flink, en dus wordt er aan één tafel door 3 MSV'ers geschaakt. Dat betekent dat zij elkaar dus ook zullen tegenkomen.

Lars zit als enige MSV speler in groep G, en is ingedeeld op basis van zijn niveau "Stap 2". De eerste partij lijkt voorspoedig te beginnen voor Lars. Hij speelt met zwart. Al na korte tijd staan er bij Lars een wittedame, loper en paard naast het bord. Maar ook Lars zelf moet de nodige stukken inleveren. De tegenstander is na verloop van tijd aangewezen op een toren en loper om zijn koning uit de gevarenzone te houden. Lars heeft toch nog wat tijd nodig om met dame en toren de partij af te maken maar weet de partij te winnen met nog ruim 5 minuten op de klok. De taktiek bestond er uit om toch hier en daar wat stukken te offeren zonder zelf al teveel cruciale stukken kwijt te raken. Door met toren en dame de koning van de tegenstander in de hoek te dwingen zet hij schaakmat.

Lars krijgt even pauze voordat de volgende wedstrijd weer begint.Lars speelt wederom met zwart. Als ik even ga spieken hoe het gaat staan er alweer twee pionnen, een toren en loper van wit naast het bord.Lars geeft een gebaar van zelfvertrouwen en gaat gauw weer verder. Kort daarna sneuvelt ook nog een wit paard. Toch staat de dame van wit gevaarlijk midden op het bord, en Lars wordt genoodzaakt om zijn dame er tegenover te zetten. Na een paar zetten heeft Lars de dame gepend, en moet de dame wijken van het middenveld. Door zijn toren achter de dame te verschansen kan Lars de oversteek maken naar de laatste rij, en zet zijn dame, gedekt door de toren pal naast de koning. De tegenstander had blijkbaar de aanval van Lars compleet gemist en doordat wit zijn rechterkant niet had ontwikkeld had de koning geen mogelijkheid om uit te wijken of een stuk te plaatsen voor de aanvallende dame. 

Trots als hij is laat hij zijn eindstelling nog op een ander bord zien, want vanuit de hoek waar ik zat kon ik het speelveld van wit niet goed zien. Zie de foto hiernaast.

De tijd vliegt en om 14:00u begint de derde partij. De situatie in de zaal waar de kinderen schaken is zo dat de tafels in het midden staan en de ouders aan de rand met stoelen tegen de muur aan zitten. Dat leidt halverwege tot elke ronde toch tot het nodige rumoer, wat toch wel vervelend is voor de kinderen die nog druk aan het spelen zijn. Lars speelt ditmaal met wit en heeft een meisje als tegenstander. Opvallend want het is vooral jongens dat de zaal bevolkt. Ik zit nog steeds op dezelfde plek aan de verkeerde kant van de zaal en moet dus weer even onopvallend naar de overkant van de zaal om de partij te kunnen volgen.

Lars kan in deze derde partij wat meer weerstand verwachten, aangezien de dame aan de andere kant van de tafel ook al anderhalve wedstrijdpunt heeft gehaald. In de eerste paar minuten ontwikkeld Lars aan alle kanten het spel en rokeert al vlot, maar raakt wel al een loper en paard kwijt. Hij staat dan met één pion net voor. Toch blijft hij de tijd nemen om na te denken, en zo te zien wordt dit een wat interessantere partij dan de vorige twee. Na 10 minuten zijn aan beide zijden de lopers al van het bord verdwenen en  heeft Lars ook geen paarden meer. Met nog slechts een serie lopers, torens en dame moet hij de aanval opnieuw opzetten. Maar met een slimme aanval weet Lars de dame en nog een pion te verschalken. Na afloop bekent Lars dat hij niet verwachtte dat ze die opgezette aanval zou missen omdat ze toch sterk aan het spelen was.

Hij wordt als eerste schaak gezet, maar dat kost de tegenstander dan ook meteen haar laatste paard. Doordat nu ook de zwarte dame van het bord is moet Lars nog slechts oppassen voor de torens van de tegenstander. En daar kun je nog beste een partij mee winnen. Lars zet wederom zijn dame pal naast de koning en begint de koning naar de hoek te drijven. Maar met nog twee torens en twee pionnen moet Lars toch zijn vaardigheden aanwenden om de partij in mat te laten eindigen. Met deze winst in 15 minuten pakt Lars een mooie voorsprong in de groep. Met drie wedstijdpunten op zijn naam na drie rondes staat hij gedeelde eerste. De échte tegenstand moet nog komen blijkbaar.

Als om 14:30u de vierde ronde begint heeft Lars op het speelschema gezien dat hij een tegenstander treft die nog niks gewonnen heeft. Dat geeft een kans op overmoed, en hoewel hij dat ook weet is het toch elke keer weer een valkuil. We wachten weer af. Al binnen twee minuten zijn de eerste witte stukken (Lars speelt wederom met zwart) van het bord: twee lopers en een paard. Nog geen minuut later sneuvelt de witte dame al .Nog een minuut later is het al mat. De tegenstander lijkt meer met andere dingen bezig te zijn dan met schaken. Nu heeft Lars lang pauze tot 16:00u. Met vier wedstrijdpunten op zak wordt het een spannende uitslag of de andere goede speler van deze tafel ook weet te winnen. En inderdaad: ook deze wedstrijd eindigt binnen enkele minuten met winst zodat hij wederom gedeeld eerste staat. 

De partijen in de vierde ronde zijn integraal snel afgelopen en een kwartier voor tijd worden de kinderen al weer naar de borden geroepen. We zijn over de helft (5e van de 7 te spelen partijen) en het speelveld begint zich af te tekenen. Deze ronde treft Lars de tweede dame in de groep, maar ook zij heeft nog geen punten gescoord. In de vorige (voor Lars zeer korte ronde) was voor haar nóg eerder afgelopen dan die van Lars. Wederom kans dus op een korte partij, waarvan Lars zelf ook zegt dat ze eigenlijk niet zo leuk zijn. 

Tot mijn verbazing blijft het lang rustig op het eerste bord waar Lars ditmaal weer met wit speelt. Laras moet toch wel wat stukken afstaan en is na 5 minuten al een paard en loper kwijt.  Echter, de zwarte dame en lopers zijn al gesneuveld. Lars zet wederom als eerste schaak met zijn dame vlak naast de koning, goed gedekt vanuit de achterhoede. De koning kan niet veel kanten meer op een raakt klem achter een paar pionnen. Met een gedecideerde zet parkeert hij opnieuw de dame achter de pionnen en zet weer mat. Ditmaal na 7 minuten. Vijf wedstrijdpunten uit vijf wedstrijden. en weer een lange pauze. 

De zesde ronde moet Lars dan tegen de andere koploper van deze groep, en dat belooft een spannende partij te worden: wie deze wint wordt eerste. Hoewel tweede worden zeker geen schande is, wil Lars natuurlijk winnen. Voordat alle partijen in de vijfde ronde zijn gespeeld zijn we een half uur verder. Dus om 15:15u begint de zesde ronde. In de eerste minuut vliegen de handen bij Lars en zijn tegenstander naar de klok. Ze hebben blijkbaar de de opening allebei al in hun hoofd en pas na een zet of 10 komt er rust in het spel. Lars is al veel te snel zijn dame krijt, maar weet ook van de witte tegenstander al paarden, loper en toren te verschalken. Toch is er onrust op zijn gezicht af te lezen over het verlies van de dame. Er is ondertussen behoorlijk wat ruimte op het middenbord ontstaan en de tegenstander zet de aanval in met zijn laatste loper en zijn dame. Lars kan even niet zoveel bedenken om daar tegen in stelling te brengen, aangezien zijn toren aan de verkeerde kant van het bord staat. De ene staat naast de koning, en de andere aan de overkant bij de tegenstander. Een lastige stelling die zich niet makkelijk laat oplossen. Lars moet zijn koning verdedigen en raakt daardoor zijn ene toren kwijt aan de dame. De koning gaat op stap naar de andere kant van het bord en zoekt dekking tegen de dame, achter de witte loper. Ondertussen kan zijn toren aan de overkant van het bord niet veel uitrichten. Echter, de positie van Lars zijn laatste toren voorkomt wel dat de witte dame uit de hoek kan komen. Lars kiest er uiteindelijk voor om zijn koning voor de toren te laten passeren waardoor de dame éven de ruimte krijgt. Wederom opgejaagd door schaakbedreigingen moet Lars de leiding weer uit handen geven. Met alleen nog een toren, loper en drie pionnen lijkt het een gelopen race tegen de dame en toren van de tegenstander. Vooral omdat er nog een witte pion op promotie staat te wachten, bedreigd door de loper van Lars. Als de pion promoveert tot dame offert Lars zijn loper op om de extra dame te elimineren. De pionnen van de tegenstander zijn echter nog niet op en binnen enkele zetten dreigt opnieuw promotie. Lars weet ook die pion te pakken maar wordt door dame en toren uiteindelijk mat gezet. Jammer voor Lars, want daarmee is zijn kans op een eerste prijs verkeken. Hieronder een kleine impressie van de bordsituaties van deze spannende wedstrijd.

Volgens Lars was dit de spannendste wedstrijd tot nu toe. De laatste ronde (7) gaat tegen iemand die tot nu toe twee wedstrijden heeft gewonnen. Voordat het startschot wordt gegeven voor deze laatste ronde zitten de jongens en meisjes aan de tafel van Lars al druk te speculeren over de mogelijke eindstand. Lars wil deze natuurlijk graag winnen, omdat er altijd een kans is dat de nummer één de laatste ronde verliest en er een gedeelde eerste plaats ontstaat. Reden genoeg dus om weer echt je best te doen. Begon de vorige ronde veel te onrustig, deze laatste ronde neemt Lars weer de tijd. Hij is wel al snel drie pionnen en een paard kwijt, tegen twee paarden en een loper van de tegenstander. Al met al dus ongeveer gelijk op. Dan volgen een paar zetten waarin snel pionnen worden gewisseld en er de nodige ruimte ontstaat. Daardoor neemt de tegenstander geen tijd om zijn spel te ontwikkelen. De dame maakt de oversteekt naar de koning, gedakt door de loper en wederom staat de koning klem en is het mat. Na amper 5 minuten is de partij voorbij en eindigt Lars als tweede van zijn groep met 6 wedstrijdpunten uit zeven wedstrijden. Een uitstekende prestatie!

Ondertussen ontwikkelt het spel met de nummer één uit de groep op verrassende wijze. De nummer één staat achter en loopt serieus gevaar om te verliezen. Met zijn dame verloren resteert alleen nog een loper en toren, plus een handvol pionnen. Het wordt dus toch nog even spannend. De nummer één verliest de wedstrijd, en nu wordt het rekenen geblazen! Waarschijnlijk is Lars toch tweede omdat het onderlinge resultaat in Lars zijn nadeel werkt. 

Nu is het wachten op de prijsuitreiking.

 

Schaaktoernooi Ten Boer

Schaaktoernooi Ten Boer  - 19 september 2015

Vandaag zitten we met 12 kinderen van de Meppeler Schaak Vereniging in Ten Boer. Na een ritje van een uur landen we mooi op tijd bij het Buurhoes in Ten Boer. Het is meteen gezellig en het grote buitenschaakbord laat meteen zien wat er vandaag gebeurd. Het schaaktoernooi is voor ons de eerste uit het seizoen en we zijn goed vertegenwoordigd. Wat het nog extra leuk maakt is dat de t-shirts van MSV klaar zijn. Dus na inschrijving kan Lars meteen zijn knal oranje t-shirt aantrekken. Hij krijgt ook nog een lootje voor een loterij later die dag die we veilig opbergen. 

We horen bij de introductie van de spelleiding dat er totaal 67 kinderen mee doen. We spelen in poules en Lars zit samen met Peter aan tafel H. Door het ongelukkige aantal deelnemers moeten er bij sommige tafels mensen een ronde overslaan; zo ook bij Lars. Verder staat er het gebruikelijke schaakprobleem op het bord, zodat de kinderen ook tussen de partijen door wat hebben om over na te denken. 

Ik laat Lars lekker zijn gang gaan aan de tafel en we zoeken als ouders een plekje in de koffiehoek of lekker buiten. Er staat 15 minuten op de klok dus ik verwacht Lars na niet al te lange tijd terug. Als hij na ongeveer 15 minuten triomfantelijk terugkeert weet ik al genoeg: hij heeft gewonnen. Hij verteld trots dat hij bijna mat was gezet, maar hij alsnog dapper gewonnen. Vlak daarvoor heeft ook Peter zijn wedstrijd gewonnen. Ruben was ook al snel klaar maar meld teleurgesteld dat ie zich heeft laten meeslepen in het tempo van de tegenstander. Met slechts 3 minuten eigen denktijd heeft hij verloren.

De tweede ronde laat niet lang op zich wachten. Het lijkt een herhaling van zetten: na ongeveer 15 minuten komt Lars triomfantelijk terug en hij wint zijn tweede partij. Vermoedelijk van een beginnend schaker die nog niet alle regels kent. Bijvoorbeeld dat je niet mag rokeren als je schaak staat. Ruben heeft wederom zijn wedstrijd verloren “omdat hij het niet zag”. Ook bij Luca gaat het nog niet van een leien dakje: een halve punt na 2 wedstrijden. Peter moet helaas ook zijn wedstrijdpunten afstaan.

In de 3e ronde treft Lars een pittige tegenstander. De klok gaat bijna helemaal op, maar hij weet in de laatste minuut alsnog mat te zetten. Bloedstollend. Een gelukje is dat de tegenstander af en toe de klok vergeet waardoor hij wat tijd gratis krijgt. Het is een nogal spannende wedstrijd waarbij hij een aantal zaken probeert maar daarbij onder andere een loper en zijn dame moet afstaan. Het wil maar steeds niet lukken totdat er een doorbraak komt en hij wat stukken van de tegenstander kan opruimen. Even claimt hij te snel de wedstrijd, waarschijnlijk door de druk van de klok. Maar met loper en een toren gedekt door een pion weet hij de koning klem te zetten: ze staan bovenop de tegenstander maar de koning kan er niks meer aan doen.  Hij is dolblij met zijn drie winstpunten op rij en komt een dikke knuffel brengen.

Veel tijd om te ontladen krijgt hij niet, want hij was een van de weinigen die nog aan het spelen waren. Als ook de anderen uitgespeeld zijn  twee minuten later moet hij meteen weer aan de bak voor de vierde ronde. Blijkbaar is zijn vrije ronde nog niet aan de beurt. In deze vierde ronde heeft Lars écht al zijn tijd nodig. De klok eindigt op nul en Lars verliest daardoor zijn wedstrijd. Maar de tijd was niet de enige spelbreker: er stond alleen nog een koning van Lars op het bord. Twee seconden voor tijd promoveert de tegenstander en zet zijn dame terug op het spel. Als de tijd niet op geweest was, dan was Lars ongetwijfeld binnen 3 zetten ten prooi gevallen aan de grasmaaiermat (met toren en dame iemand naar de zijkant drijven).

De vijfde ronde heeft Lars vrij en daarna moet hij tegen Peter. Ondertussen blijkt dat het de andere Meppelers ook niet heel geweldig gaat: er worden weinig wedstrijden gewonnen.  Maar Lars en Peter hebben allebei 3 punten staan dus de volgende wedstrijd waar ze tegen elkaar moeten wordt een spannende.  Niet alleen omdat het MSV tegen MSV is maar ook omdat het ze beide al gelukt is om 3 tegenstanders uit dezelfde poule te verslaan. Ze zijn aan elkaar gewaagd dus.

Qua klassement heeft Lars mogelijk nog een klein voordeel: hij moet nog tegen iemand spelen die in 5 ronden slechts één punt behaald heeft. Hij verwacht dat hij die nog kan winnen. Maar er zijn nog een meer kapers op de kust die inmiddels 4 punten hebben. Lars en ik zijn dus erg benieuwd naar de uitslag van ronde 5 van deze poule. En die laat niet lang op zich wachten... Lars verliest van Peter en blijft op 3 punten steken. We wachten af wat de andere tegenstanders doen en zien uiteindelijk dat er meerdere kinderen op 3 punten staan. Peter staat op 4 samen met iemand anders. Omdat Peter al zijn partijen gespeeld heeft en Lars nog een partij moet kan hij dus op gelijke stand komen met Peter. Maar omdat hij van Peter verloren heeft zal hij hooguit derde worden. 

Met een hoop mitsen en maren en kans op een beker gaat Lars zijn laatste partij in die hij redelijk snel weet te winnen. Het duurt daarna niet lang en op het uitslagen bord zijn alle standen bijgewerkt en kan de prijsuitrijking beginnen. Na de uitreiking van de dagwinnaar en de competitie truien, zijn de prijzen voor de poules aan de beurt. Lars weet inmiddels dat hij derde is doordat hij op uitslagenbord de zaken al doorgerekend had. Hij is er oprecht blij mee. 

De winst voor MSV bestaat uit veel medailles en vijf bekers voor eerste, tweede en derde prijzen. Natuurlijk gaan de spelers nog even samen op de foto! Op een toepasselijke SchaakMat. Ook op de site van de Meppeler Schaak Vereniging staat nog een leuk verslag net als op de schaakblog van de schaakclub Ten Boer.

Nu de statistieken online staan kunnen we zien dat lars een TPR (Toernooi Prestatie) van 317 punt heeft gehaald. Zijn Nosbo Jeugd rating stond op 203 bij aanvang van het toernooi. Een mooie prestatie dus!