blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

Schaaktoernooi Akkrum

Vandaag, 9 april 2015 zitten we met een flinke afvaardiging van de jeugd van de Meppeler Schaakvereniging in Akkrum. Het jaarlijkse Jan Soeten toernooi trapt om 12 uur af met een flinke opkomst. In café de Kromme Knilles zijn twee zalen ingericht om de schakers kwijt te kunnen. De ouders worden in de kroeg ondergebracht voor zover ze niet (te) nieuwsgierig bij de partijen mee kijken. We spelen Zwitsers dus het wordt hopelijk iets spannender voor Lars dan de laatste keer in Leeuwarden. Daar trof hij spelers in zijn poule die er blijkbaar halverwege de dag niet veel zin meer in hadden.

De eerste partij vergeet Lars iets te vaak zijn klok en loopt daar door uit zijn tijd. Afgezien van de tijd geeft Lars ook toe dat hij wel bijna schaak mat stond. De rest van de Meppelers speelt heel aardig en er wordt zowel gewonnen als verloren.

In de tweede ronde spiek ik af en toe even bij Lars. In het begin staan er nog niet zoveel stukken naast het bord. Na een tijdje wordt het interressant. Lars is zijn dame al kwijt en ik moet even goed kijken om de situatie in te schatten. Het hangt er om: Lars heeft twee torens op de laatste rij staan, terwijl de koning van de tegenstandig enigzins klem staat achter twee pionnen. De tegenstander daarentegen heeft zijn dame zo'n beetje bij Lars zijn koning op schoot zitten, en vormt een reeele bedreiging. Lars wordt door de dame en een loper steeds schaak gezet en krijgt simpelweg niet de tijd om zijn strategie af te ronden: de koning klem zetten met zijn torens en koning. Uiteindelijk weet Lars te ontsnappen aan de loper en dame, maar de promotie van een pion van de tegenstander gooit definitief roet in het eten. Lars heeft alles ondertussen in stelling gebracht maar komt uiteindelijk slechts één zet te kort om te winnen. De tegenstander zet Lars mat met een loper en twee dames. Toch een leuke partij. Veel tijd krijgt hij niet om te pauzeren, want de hoofdgroep mag al snel weer verder.

In de derde ronde moet Lars tegen clubgenoot Eva en verliest ook deze partij. De middag vordert ondertussen gestaat en Lars wordt nu wel nieuwsgierig naar de verrassing van de schaakvereniging.. Vorige keer dat Lars in Akkrum schaakte was de snackbar gratis patat aan het uitdelen. De verwachtingen zijn dus hooggespannen........

De vierde ronde moet Lars tegen een dame die zich niet makkelijk van het bord laat spelen. Als ik kom kijken wordt Lars redelijk bedreigt op de achterste rij. Hij heeft daar nog behoorlijk wat pionnen staan die hem in de weg staan. Zijn dame staat echter gunstig en Lars heeft plannen om te promoveren en een tweede dame te scoren. Doordat hij echter vaak schaak gezet wordt moet ie even wachten met het uitvoeren van zijn strategie. Uiteindelijk lukt het, maar Lars laat een aantal stukken onbenut (loper en toren), en ondertussen wordt het veld rechts (waar Lars zijn koning ongedekt achterlaat) leeggeveegd van de pionnen. Doordat de tegenstander nog een dame en toren heeft is dat een gevaarlijke situatie. Echter, Lars focust zich volledig op zijn eigen strategie en negeert de positie van zijn koning. Nadat hij trots promoveert en zijn tweede dame ziet verschijnen denkt hij het spel af te kunnen maken met winst. Echter, de dame en toren van de tegenstander staan optimaal gepositioneerd en vóórdat Lars de strijd kan aanbinden met zijn twee dames staat hij in één zet mat. Enigzins geschrokken moet hij toch de winst weggeven. Erg jammer, maar wel goed gespeeld.

De vijfde rond krijgt Lars een punt cadeau doordat zijn tegenstander eerder in het toernooi opgegeven heeft. In de zesde ronde scoort Lars zijn echte eerste punt. De tegenstander raakt afgeleid en geeft daardoor eenvoudig zijn dame weg. Daarna weet Lars ook eenvoudig toren te kapen waarna de tegenstander de moed verliest en opgeeft. Dat is Lars nog nooit eerder gebeurd, maar hij is wél blij met zijn overwinning.

Ook in de laatste, zevende ronde weet Lars geen punt te scoren. De tegenstander weet op listige wijze met toren paard de koning klem te zetten achter twee achtergebleven lopers. De list bestond er uit door Lars eerst naar links te lokken met een mogelijke aanval van de toren. Lars stond daardoor achter twee pionnen : een recht voor en één rechts voor de koning. Door het paard vervolgens het veld links voor de koning te laten dekken, en de koning op de achterste rij te plaatsen kon Lars geen kant op. Het toernooi eindigt daardoor voor Lars met 2 punten uit 7 wedstrijden, waarvan eigenlijk één echt gewonnen partij.

Volgende week gaat de club weer in grote getale in de aanval bij het schaaktoernooi in Leek. Ook Lars is dan weer van de partij !

Published by Martin Molema (Webmaster),