blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

GP Emmen 1 april

Vandaag ben ik met Lars en MSV genoot Kevin naar het schaaktoernooi in Emmen. Het is een rustig toernooi omdat er ook halve finales school schaken zijn. Vanuit Meppel zijn we uiteindelijk maar met zijn drieën. Lars en Mees spelen in dezelfde poule, Kevin een poule lager. Er staat 15 minuten op de klok en de poules zijn 6 of 7 personen. 

Ronde 1

Kevin is na ongeveer 10 minuten al klaar met zijn wedstrijd en pakt de eerste punt winst. Lars zijn poule bestaat uit 7 personen, waardoor hij de eerste ronde vrij heeft. Mees verliest helaas zijn partij. 

Ronde 2

Lars en Mees moeten deze ronde tegen elkaar spelen. Ze gaan rap van start en lijken met spiegelschaak te beginnen. Af en toe kijken ze onze kant op om te kijken of ze het wel goed doen. Ik laat Lars merken dat het wel wat rustiger mag, en daarna vinden ze beiden blijkbaar wat meer de rust. Op het bord van Kevin ontstaat al snel een wonderlijke stelling; helaas verliest Kevin deze partij. 

Mees en Lars maken er uiteindelijk een lange partij van. Mees weet Lars te verleiden om een paard te slaan, waardoor hij zijn dame kwijtraakt. De partij eindigt uiteindelijk met verlies voor Lars, terwijl hij minder dan een minuut op de klok heeft staan. Een goede partij en omdat zij de laatste twee schakers zijn gaan we meteen door naar de 3e ronde.

Ronde 3

In deze ronde hebben zowel Kevin als Mees vrij, waardoor ze mooi even tegen elkaar kunnen oefenen. Lars moet meteen weer aan de bak met de volgende partij. Na een minuut of vijf staat hij een pion en een toren voor tegen een goede tegenstander in zijn poule. Lars heeft een KNSB rating van ongeveer 320, en schaakt nu tegen iemand met een NOSBO rating van rond de 250. Als Lars zijn best blijft doen wordt het zeker een boeiende partij. Lars doet zijn best om te begrijpen waar de tegenstander mee bezig is, maar wordt uiteindelijk toch mat gezet. 

Ronde 4

Deze ronde zijn alle drie Meppelers aan de beurt. Kevin laat zich haasten door het tempo van de tegenstander maar biedt dapper weerstand. Zijn koning raakt klem in de hoek en wordt uiteindelij mat gezet. Ook Lars en Mees verliezen hun partij, dus de Meppelers scoren deze ronde geen punten. 

Ronde 5

Het is inmiddels 15:10u en de vijfde ronde gaat van start. We lopen dus wat voor op schema. Zowel Kevin als Lars winnen deze ronde. Mees moet helaas verlies accepteren. De stand na 5 ronden is voor Lars 1 punt, Mees 1 en Kevin 2 punten. 

Ronde 6

Doordat de rondes elkaar redelijk snel opvolgen is er niet even de tijd om te voetballen om de zinnen te verzetten.

Published by Martin Molema (Webmaster),

Meppel aan zet

Vandaag zijn we te gast in ons eigen Meppel bij Meppel aan zet in het scholencomplex van Stad en Esch. 's-Morgens om 11uur lever ik Lars af op Ezinge en worden we uitgebreid welkom geheten door onze 'eigen mensen'. Omdat ik zelf nog andere dingen nog te doen dus na het startschot moet Lars het zonder ouderlijke support opknappen. 

Als ik dan uiteindelijk om 15:45 weer terugkom staat er voor Lars slecht één punt op het scoreboard. Achteraf blijkt dat ook nog een punt te zijn die hij gekregen heeft omdat iedereen één ronde niet hoeft te schaken vanwege het oneven aantal deelnemers. Kortom, geen goede dag voor Lars helaas. 

De op één na laatste partij is nog in volle gang als ik binnen loop en Lars staat ongeveeer gelijk qua verloren/gewonnen stukken. Uiteindelijk maakt Lars de oversteek met zijn dame vlak bij de koning van de tegenstander. De dame staat direct naast de koning en is netjes gedekt door een loper. Lars is van plan om in één van de volgende zetten mat te zetten, maar ziet over het hoofd dat de toren die hij daarvoor moet slaan gedekt staan door een paard. Vervolgens maakt de tegenstander met meer success de oversteek met haar dame en weet Lars uiteindelijk in de hoek te drijven met haar dame. Hij verliest helaas ook deze partij.

Om 16u begint de laatste partij. Ik wacht even af en loop na 10 minuten naar het bord waar Lars aan zit. Op bord nummer 19 gaat het niet heel geweldig: hij is al redelijk wat stukken kwijt en moet al vlot met koning aan de loop om de aanval van de dame te ontlopen. Helaas kan hij alleen de kant op van een loper en toren. Als hij daar aankomt kan de dame van de tegenstander zich gemakkelijk bij de toren en loper voegen om gedekt te zijn als ze Lars insluit en mat zet. De dag eindigt dus voor Lars zonder een gewonnen wedstrijd. 

 

Schaaktoernooi Akkrum

Vandaag, 9 april 2015 zitten we met een flinke afvaardiging van de jeugd van de Meppeler Schaakvereniging in Akkrum. Het jaarlijkse Jan Soeten toernooi trapt om 12 uur af met een flinke opkomst. In café de Kromme Knilles zijn twee zalen ingericht om de schakers kwijt te kunnen. De ouders worden in de kroeg ondergebracht voor zover ze niet (te) nieuwsgierig bij de partijen mee kijken. We spelen Zwitsers dus het wordt hopelijk iets spannender voor Lars dan de laatste keer in Leeuwarden. Daar trof hij spelers in zijn poule die er blijkbaar halverwege de dag niet veel zin meer in hadden.

De eerste partij vergeet Lars iets te vaak zijn klok en loopt daar door uit zijn tijd. Afgezien van de tijd geeft Lars ook toe dat hij wel bijna schaak mat stond. De rest van de Meppelers speelt heel aardig en er wordt zowel gewonnen als verloren.

In de tweede ronde spiek ik af en toe even bij Lars. In het begin staan er nog niet zoveel stukken naast het bord. Na een tijdje wordt het interressant. Lars is zijn dame al kwijt en ik moet even goed kijken om de situatie in te schatten. Het hangt er om: Lars heeft twee torens op de laatste rij staan, terwijl de koning van de tegenstandig enigzins klem staat achter twee pionnen. De tegenstander daarentegen heeft zijn dame zo'n beetje bij Lars zijn koning op schoot zitten, en vormt een reeele bedreiging. Lars wordt door de dame en een loper steeds schaak gezet en krijgt simpelweg niet de tijd om zijn strategie af te ronden: de koning klem zetten met zijn torens en koning. Uiteindelijk weet Lars te ontsnappen aan de loper en dame, maar de promotie van een pion van de tegenstander gooit definitief roet in het eten. Lars heeft alles ondertussen in stelling gebracht maar komt uiteindelijk slechts één zet te kort om te winnen. De tegenstander zet Lars mat met een loper en twee dames. Toch een leuke partij. Veel tijd krijgt hij niet om te pauzeren, want de hoofdgroep mag al snel weer verder.

In de derde ronde moet Lars tegen clubgenoot Eva en verliest ook deze partij. De middag vordert ondertussen gestaat en Lars wordt nu wel nieuwsgierig naar de verrassing van de schaakvereniging.. Vorige keer dat Lars in Akkrum schaakte was de snackbar gratis patat aan het uitdelen. De verwachtingen zijn dus hooggespannen........

De vierde ronde moet Lars tegen een dame die zich niet makkelijk van het bord laat spelen. Als ik kom kijken wordt Lars redelijk bedreigt op de achterste rij. Hij heeft daar nog behoorlijk wat pionnen staan die hem in de weg staan. Zijn dame staat echter gunstig en Lars heeft plannen om te promoveren en een tweede dame te scoren. Doordat hij echter vaak schaak gezet wordt moet ie even wachten met het uitvoeren van zijn strategie. Uiteindelijk lukt het, maar Lars laat een aantal stukken onbenut (loper en toren), en ondertussen wordt het veld rechts (waar Lars zijn koning ongedekt achterlaat) leeggeveegd van de pionnen. Doordat de tegenstander nog een dame en toren heeft is dat een gevaarlijke situatie. Echter, Lars focust zich volledig op zijn eigen strategie en negeert de positie van zijn koning. Nadat hij trots promoveert en zijn tweede dame ziet verschijnen denkt hij het spel af te kunnen maken met winst. Echter, de dame en toren van de tegenstander staan optimaal gepositioneerd en vóórdat Lars de strijd kan aanbinden met zijn twee dames staat hij in één zet mat. Enigzins geschrokken moet hij toch de winst weggeven. Erg jammer, maar wel goed gespeeld.

De vijfde rond krijgt Lars een punt cadeau doordat zijn tegenstander eerder in het toernooi opgegeven heeft. In de zesde ronde scoort Lars zijn echte eerste punt. De tegenstander raakt afgeleid en geeft daardoor eenvoudig zijn dame weg. Daarna weet Lars ook eenvoudig toren te kapen waarna de tegenstander de moed verliest en opgeeft. Dat is Lars nog nooit eerder gebeurd, maar hij is wél blij met zijn overwinning.

Ook in de laatste, zevende ronde weet Lars geen punt te scoren. De tegenstander weet op listige wijze met toren paard de koning klem te zetten achter twee achtergebleven lopers. De list bestond er uit door Lars eerst naar links te lokken met een mogelijke aanval van de toren. Lars stond daardoor achter twee pionnen : een recht voor en één rechts voor de koning. Door het paard vervolgens het veld links voor de koning te laten dekken, en de koning op de achterste rij te plaatsen kon Lars geen kant op. Het toernooi eindigt daardoor voor Lars met 2 punten uit 7 wedstrijden, waarvan eigenlijk één echt gewonnen partij.

Volgende week gaat de club weer in grote getale in de aanval bij het schaaktoernooi in Leek. Ook Lars is dan weer van de partij !

Published by Martin Molema (Webmaster),

Schaaktoernooi Damwoude

Ditmaal gaat Lars met een aantal andere kinderen van MSV naar Damwoude voor wederom een schaaktoernooi. Dit toernooi maakt deel uit van de Friese Gran Prix Cyclus, maar omdat Lars maar een paar toernooien mee doet (zie ook het toernooi in Leeuwarden), zal hij niet in de prijzen vallen voor het GP. De opkomst is ongeveer 50 kinderen. Lars speelt in groep D. De groep bestaat totaal uit 10 personen, dus er moeten 9 tegenstanders verslagen worden.Voor deze wedstrijd is Lars ingedeeld met een rating van 391. 

Lars weet 7 van 9 partijen te winnen. Zijn MSV-genoot Leon weet de eerste plek te behalen door alle partijen te winnen. Lars behaald in het toernooi de 3e plaats. Qua punten eindigt hij gelijk met de nummer 2, maar het onderlinge resultaat zorgt dat Lars weer 3e wordt.

 

 

 

Published by Martin Molema (Webmaster),

Schaaktoernooi Leeuwarden

Vandaag zijn we te gast met MSV in Leeuwarden bij schaakvereniging Philidor: "Hennie Collignon jeugdschaaktoernooi Grand-Prix jeugd 2016". Er is een flinke opkomst van 72 schakers, verdeeld over groepen van 8 spelers. Behalve in groep A wordt gespeeld met 15 minuten op de klok. De vertegenwoordiging van MSV is flink, en dus wordt er aan één tafel door 3 MSV'ers geschaakt. Dat betekent dat zij elkaar dus ook zullen tegenkomen.

Lars zit als enige MSV speler in groep G, en is ingedeeld op basis van zijn niveau "Stap 2". De eerste partij lijkt voorspoedig te beginnen voor Lars. Hij speelt met zwart. Al na korte tijd staan er bij Lars een wittedame, loper en paard naast het bord. Maar ook Lars zelf moet de nodige stukken inleveren. De tegenstander is na verloop van tijd aangewezen op een toren en loper om zijn koning uit de gevarenzone te houden. Lars heeft toch nog wat tijd nodig om met dame en toren de partij af te maken maar weet de partij te winnen met nog ruim 5 minuten op de klok. De taktiek bestond er uit om toch hier en daar wat stukken te offeren zonder zelf al teveel cruciale stukken kwijt te raken. Door met toren en dame de koning van de tegenstander in de hoek te dwingen zet hij schaakmat.

Lars krijgt even pauze voordat de volgende wedstrijd weer begint.Lars speelt wederom met zwart. Als ik even ga spieken hoe het gaat staan er alweer twee pionnen, een toren en loper van wit naast het bord.Lars geeft een gebaar van zelfvertrouwen en gaat gauw weer verder. Kort daarna sneuvelt ook nog een wit paard. Toch staat de dame van wit gevaarlijk midden op het bord, en Lars wordt genoodzaakt om zijn dame er tegenover te zetten. Na een paar zetten heeft Lars de dame gepend, en moet de dame wijken van het middenveld. Door zijn toren achter de dame te verschansen kan Lars de oversteek maken naar de laatste rij, en zet zijn dame, gedekt door de toren pal naast de koning. De tegenstander had blijkbaar de aanval van Lars compleet gemist en doordat wit zijn rechterkant niet had ontwikkeld had de koning geen mogelijkheid om uit te wijken of een stuk te plaatsen voor de aanvallende dame. 

Trots als hij is laat hij zijn eindstelling nog op een ander bord zien, want vanuit de hoek waar ik zat kon ik het speelveld van wit niet goed zien. Zie de foto hiernaast.

De tijd vliegt en om 14:00u begint de derde partij. De situatie in de zaal waar de kinderen schaken is zo dat de tafels in het midden staan en de ouders aan de rand met stoelen tegen de muur aan zitten. Dat leidt halverwege tot elke ronde toch tot het nodige rumoer, wat toch wel vervelend is voor de kinderen die nog druk aan het spelen zijn. Lars speelt ditmaal met wit en heeft een meisje als tegenstander. Opvallend want het is vooral jongens dat de zaal bevolkt. Ik zit nog steeds op dezelfde plek aan de verkeerde kant van de zaal en moet dus weer even onopvallend naar de overkant van de zaal om de partij te kunnen volgen.

Lars kan in deze derde partij wat meer weerstand verwachten, aangezien de dame aan de andere kant van de tafel ook al anderhalve wedstrijdpunt heeft gehaald. In de eerste paar minuten ontwikkeld Lars aan alle kanten het spel en rokeert al vlot, maar raakt wel al een loper en paard kwijt. Hij staat dan met één pion net voor. Toch blijft hij de tijd nemen om na te denken, en zo te zien wordt dit een wat interessantere partij dan de vorige twee. Na 10 minuten zijn aan beide zijden de lopers al van het bord verdwenen en  heeft Lars ook geen paarden meer. Met nog slechts een serie lopers, torens en dame moet hij de aanval opnieuw opzetten. Maar met een slimme aanval weet Lars de dame en nog een pion te verschalken. Na afloop bekent Lars dat hij niet verwachtte dat ze die opgezette aanval zou missen omdat ze toch sterk aan het spelen was.

Hij wordt als eerste schaak gezet, maar dat kost de tegenstander dan ook meteen haar laatste paard. Doordat nu ook de zwarte dame van het bord is moet Lars nog slechts oppassen voor de torens van de tegenstander. En daar kun je nog beste een partij mee winnen. Lars zet wederom zijn dame pal naast de koning en begint de koning naar de hoek te drijven. Maar met nog twee torens en twee pionnen moet Lars toch zijn vaardigheden aanwenden om de partij in mat te laten eindigen. Met deze winst in 15 minuten pakt Lars een mooie voorsprong in de groep. Met drie wedstijdpunten op zijn naam na drie rondes staat hij gedeelde eerste. De échte tegenstand moet nog komen blijkbaar.

Als om 14:30u de vierde ronde begint heeft Lars op het speelschema gezien dat hij een tegenstander treft die nog niks gewonnen heeft. Dat geeft een kans op overmoed, en hoewel hij dat ook weet is het toch elke keer weer een valkuil. We wachten weer af. Al binnen twee minuten zijn de eerste witte stukken (Lars speelt wederom met zwart) van het bord: twee lopers en een paard. Nog geen minuut later sneuvelt de witte dame al .Nog een minuut later is het al mat. De tegenstander lijkt meer met andere dingen bezig te zijn dan met schaken. Nu heeft Lars lang pauze tot 16:00u. Met vier wedstrijdpunten op zak wordt het een spannende uitslag of de andere goede speler van deze tafel ook weet te winnen. En inderdaad: ook deze wedstrijd eindigt binnen enkele minuten met winst zodat hij wederom gedeeld eerste staat. 

De partijen in de vierde ronde zijn integraal snel afgelopen en een kwartier voor tijd worden de kinderen al weer naar de borden geroepen. We zijn over de helft (5e van de 7 te spelen partijen) en het speelveld begint zich af te tekenen. Deze ronde treft Lars de tweede dame in de groep, maar ook zij heeft nog geen punten gescoord. In de vorige (voor Lars zeer korte ronde) was voor haar nóg eerder afgelopen dan die van Lars. Wederom kans dus op een korte partij, waarvan Lars zelf ook zegt dat ze eigenlijk niet zo leuk zijn. 

Tot mijn verbazing blijft het lang rustig op het eerste bord waar Lars ditmaal weer met wit speelt. Laras moet toch wel wat stukken afstaan en is na 5 minuten al een paard en loper kwijt.  Echter, de zwarte dame en lopers zijn al gesneuveld. Lars zet wederom als eerste schaak met zijn dame vlak naast de koning, goed gedekt vanuit de achterhoede. De koning kan niet veel kanten meer op een raakt klem achter een paar pionnen. Met een gedecideerde zet parkeert hij opnieuw de dame achter de pionnen en zet weer mat. Ditmaal na 7 minuten. Vijf wedstrijdpunten uit vijf wedstrijden. en weer een lange pauze. 

De zesde ronde moet Lars dan tegen de andere koploper van deze groep, en dat belooft een spannende partij te worden: wie deze wint wordt eerste. Hoewel tweede worden zeker geen schande is, wil Lars natuurlijk winnen. Voordat alle partijen in de vijfde ronde zijn gespeeld zijn we een half uur verder. Dus om 15:15u begint de zesde ronde. In de eerste minuut vliegen de handen bij Lars en zijn tegenstander naar de klok. Ze hebben blijkbaar de de opening allebei al in hun hoofd en pas na een zet of 10 komt er rust in het spel. Lars is al veel te snel zijn dame krijt, maar weet ook van de witte tegenstander al paarden, loper en toren te verschalken. Toch is er onrust op zijn gezicht af te lezen over het verlies van de dame. Er is ondertussen behoorlijk wat ruimte op het middenbord ontstaan en de tegenstander zet de aanval in met zijn laatste loper en zijn dame. Lars kan even niet zoveel bedenken om daar tegen in stelling te brengen, aangezien zijn toren aan de verkeerde kant van het bord staat. De ene staat naast de koning, en de andere aan de overkant bij de tegenstander. Een lastige stelling die zich niet makkelijk laat oplossen. Lars moet zijn koning verdedigen en raakt daardoor zijn ene toren kwijt aan de dame. De koning gaat op stap naar de andere kant van het bord en zoekt dekking tegen de dame, achter de witte loper. Ondertussen kan zijn toren aan de overkant van het bord niet veel uitrichten. Echter, de positie van Lars zijn laatste toren voorkomt wel dat de witte dame uit de hoek kan komen. Lars kiest er uiteindelijk voor om zijn koning voor de toren te laten passeren waardoor de dame éven de ruimte krijgt. Wederom opgejaagd door schaakbedreigingen moet Lars de leiding weer uit handen geven. Met alleen nog een toren, loper en drie pionnen lijkt het een gelopen race tegen de dame en toren van de tegenstander. Vooral omdat er nog een witte pion op promotie staat te wachten, bedreigd door de loper van Lars. Als de pion promoveert tot dame offert Lars zijn loper op om de extra dame te elimineren. De pionnen van de tegenstander zijn echter nog niet op en binnen enkele zetten dreigt opnieuw promotie. Lars weet ook die pion te pakken maar wordt door dame en toren uiteindelijk mat gezet. Jammer voor Lars, want daarmee is zijn kans op een eerste prijs verkeken. Hieronder een kleine impressie van de bordsituaties van deze spannende wedstrijd.

Volgens Lars was dit de spannendste wedstrijd tot nu toe. De laatste ronde (7) gaat tegen iemand die tot nu toe twee wedstrijden heeft gewonnen. Voordat het startschot wordt gegeven voor deze laatste ronde zitten de jongens en meisjes aan de tafel van Lars al druk te speculeren over de mogelijke eindstand. Lars wil deze natuurlijk graag winnen, omdat er altijd een kans is dat de nummer één de laatste ronde verliest en er een gedeelde eerste plaats ontstaat. Reden genoeg dus om weer echt je best te doen. Begon de vorige ronde veel te onrustig, deze laatste ronde neemt Lars weer de tijd. Hij is wel al snel drie pionnen en een paard kwijt, tegen twee paarden en een loper van de tegenstander. Al met al dus ongeveer gelijk op. Dan volgen een paar zetten waarin snel pionnen worden gewisseld en er de nodige ruimte ontstaat. Daardoor neemt de tegenstander geen tijd om zijn spel te ontwikkelen. De dame maakt de oversteekt naar de koning, gedakt door de loper en wederom staat de koning klem en is het mat. Na amper 5 minuten is de partij voorbij en eindigt Lars als tweede van zijn groep met 6 wedstrijdpunten uit zeven wedstrijden. Een uitstekende prestatie!

Ondertussen ontwikkelt het spel met de nummer één uit de groep op verrassende wijze. De nummer één staat achter en loopt serieus gevaar om te verliezen. Met zijn dame verloren resteert alleen nog een loper en toren, plus een handvol pionnen. Het wordt dus toch nog even spannend. De nummer één verliest de wedstrijd, en nu wordt het rekenen geblazen! Waarschijnlijk is Lars toch tweede omdat het onderlinge resultaat in Lars zijn nadeel werkt. 

Nu is het wachten op de prijsuitreiking.