blogheader
Zakelijke zaken
Zakelijk & ICT
 

Mijn eerste lesmoment op het HBO

Vandaag was mijn eerste moment dat ik 'voor de klas' mocht. In de les over Operating Systems wordt gewerkt met Linux en de Raspberry Pi. Al gauw was mijn enthousiasme voor Linux en de RaspberryPi bekend, en was ik aanwezig in de klas om mee te kijken hoe dat gaat met tweedejaars studenten. In de laatste les was het mijn beurt om de jeugd wat te enthousiasmeren met de inzet van de RaspberryPi door een demo te geven van AlexaPi. Dit mooie stukje software ontsluit de Amazon Echo AI (Artificial Intelligence) genaamd Alexa via een microfoon en luidspreker op de Raspberry Pi: jij geeft een mondelinge opdracht en Alexa geeft antwoord.

Niet alleen is het erg leuk om Alexa gekke antwoorden te horen uitspreken, maar het is ook een open platform waar je zelf je skills op kunt ontwikkelen. De insteek was dan ook om de studenten enthousiast te maken om via een (Minor-) project iets te bouwen met zo'n AI als ondersteuning.

Dus moest er het één en ander voorbereid worden. Ik zal jullie de details besparen. Omdat ik al enkele keren de installatie had gedaan was ik al tegen diverse zaken aangelopen, en verliep een de installatie op de nieuwe Raspberry Pi vlotjes. Met dank aan de ex-collegae voor de aan mij geschonken Raspberry Pi 3b bij mijn afscheid. Samen met wat ondersteuning van een Powerpoint presentatie verliep de eerste les voorspoedig. De hardware werkte mee, de demo verliep zoals gepland en het door mij zo gehate Powerpoint bracht wat structuur in het verhaal. Met wat spontaan geplaatste grappen en vlotte babbel van Alexa was het een prima les. Wat alleen niet zo goed te zien was in de Alexa webgui, was het tonen van de opdrachten die Alexa had uitgevoerd.

Direct aansluitend was de tweede klas aan de beurt. Voordat ik aan de beurt was ging ik eens op zoek bij de webgui waarom dat tonen van de opdrachten niet goed liep. Hier en daar wat oude zaken weggegooid, maar ik kon zo gauw niks vinden. Echter, toen de tweede demo moest beginnen begon de ellende. Blijkbaar had ik dus toch iets stukgemaakt. Tijd voor improvisatie dus. Eerst maar even de theorie voordat we over gingen tot reparatie. 

Bij nadere inspectie bleek dat AlexaPi haar OAuth refresh-token niet mocht inwisselen voor een Access-token. Kijk, daar heb ik nou toevallig verstand van. Simpelste oplossing is het installatie proces opnieuw doorlopen. Doordat alle software al geinstalleerd is, blijft dit beperkt tot het stellen van configuratie vragen. Dacht ik. Helaas dacht de RPI daar anders over: die ging vrolijk alle packages bijwerken naar de laatste versie (apt-get install update en apt-get install upgrade). Gelukkig was slechts het pakket 'git' bijgewerkt en konden we na 3 minuten de beveiligingsconfiguratie afronden. Na het opnieuw doorlopen van de OAuth-consent bij Amazon was Alexa weer in de lucht. Met het starten van de service van AlexaPi weer met het lang verwachte 'hello' en kon de demo alsnog plaatsvinden. 

Overigens was nu ook het probleem van de commando's op de webgui opgelost: we zagen netjes op de webgui de opdrachten en antwoorden veranderen als we Alexa een opdracht gaven.

Conclusie: niet aanzitten dus als het werkt. Maar kunnen improviseren en daarmee vertellen wat je doet is vast ook een handige didactische kwaliteit. Ga ik vast ontdekken bij de BDB (Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid ).