blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Elvis en midi

In de tijd dat Elvis nog leefde en muziek maakte was er nog geen midi (Musical Instrument Digital Interface). Hoewel, als je op Google zoekt naar "Elvis midi", krijg je toch de nodige vermeldingen.....

Dit verhaaltje gaat over het Groot Gieters Popkoor en haar jubileum dat in het teken staat van Elvis. En dat betekende voor mij dat ik twee nieuwe Elvis nummers moest instuderen. Ik ga natuurlijk niet verklappen welke dat zijn, maar voor mij waren ze onbekend.... Terwijl ik vroeger nog wel Elvis fan was. Vroeger.  Mijn oom Gerrit had een platenzaak Melody Maker aan de THeresiastrat in Den Haag. Altijd als we naar de familie 'in het westen' in gingen, was Den Haag een hele belevenis. Als we geluk hadden zaten we bij ome Anton in de bus en gingen we naar ome Gerrit om plaatjes te kijken. Van Elvis. Want veel meer kenden we niet. En dan snel ergens met een (in verhouding nogal grote) koptelefoon op luisteren. Oftewel, ik meende een Elvis kenner te zijn. Maar toch, deze twee kende ik nog niet.

Met twee arrangementen van Barbara Lok (een regionale bekende muzikale alleskunner) gaat een solist onder mijn begeleiding en met achtergrondzang van het koor iets moois neerzetten. Wel eerst nog even van een lijstje met akkoorden een fatsoenlijk arrangement bedenken. Dus. Gelukkig zijn er voorbeelden genoeg en voor twee ballads (toch alvast wat verklapt dus) zijn de schema's niet al te moeilijk. Lekkere overgangen met sus4-akkoordjes en typische baslijnen uit de rock-n-roll tijd. 

Al repeterend thuis en met de solist en koor begon zich een arrangement te vormen. Echter, het bleef in mijn hoofd zitten op basis van de akkoorden en de koorpartij. Met een extra repetitie in de herfstvakantie waar ik niet bij zal zijn door mijn eerste echte schoolvakantie (door de NHL, yeah!), werd het tijd om e.e.a. op papier te krijgen. Het zit namelijk zo: als ik probeer een audio opname te maken van wat ik op piano speel, lukt dat vrijwel nooit..... althans, vroeger niet. Zal wel met een mindset te maken hebben van 'het moet in één keer goed'. Dus tegenwoordig gebruik ik MuseScore om audio bestanden van pianopartijen te maken. Met MuseScore kun je namelijk prima MP3-bestanden maken. Met een soundfont van een Yamaha C1 piano klinkt dat heel aardig. 

Dus werd het tijd om twee arrangementen uit te schrijven. Ik doe dat door met MuseScore en mijn Roland JV-50 gekoppeld aan de computer de bladmuziek samen te stellen. Eerst simpele akkoorden en baslijnen en dan verder verfijnen. En als ik zin/tijd heb voer ik ook de koor partijen in. Uiteindelijk ziet dat er dan bijvoorbeeld zo uit:

Met MuseScore kun je deze partijen ook exporteren naar een zogenaamde MIDI-file. Deze file bevat instructies hoe digitale instrumenten de muziek kunnen afspelen. Je kunt zo'n bestand op floppy zetten en vervolgens in je synthesizer stoppen. Dat kan mijn Roland JV-50 ook. Een andere manier is dat je een programma op je computer gebruikt om de midi-file naar een digitale piano of synthesizer te sturen. Die maken dan vervolgens de vertaling naar hoorbaar geluid. En dat klinkt vaak beter dan dat de geluidskaart van je computer dat doet. 

Ik gebruik daarvoor op mijn Ubuntu 16.04LTS computer het programma Rosegarden. Die stuurt de piano partij naar mijn Yamaha P105b, en de koorpartijen ("Choir oooh" instrument) naar de Roland JV-50. Om dat geluid van die twee digitale instrumenten weer samen te brengen gebruik ik een mengpaneel. Dat mengpaneel heeft meerdere uitgangen ("Main mix out", "Headphones" en "Control Room") waardoor ik onderstaande setup kan maken:

De Roland KC-500 is een 150Watt versterker van 30kg die behoorlijk wat kabaal kan maken. Maar als ik het geluid zou willen opnemen, dan stuur ik het signaal terug naar de computer om het op te laten nemen door dezelfde geluidskaart die de midi uit kan sturen. Dat kun je dan vervolgens opnemen met een programma als Audacity. En dan zie je dit:

En die opname kun je dus vervolgens eenvoudig opslaan in het populaire MP3-formaat. Natuurlijk had ik ook kunnen kiezen om in MuseScore op te slaan als MP3. Maar dat heeft een aantal nadelen. Als je goede vertaling van notenschrift naar hoorbaar geluid wilt hebben, dan heb je een goed zogenaam 'soundfont' nodig. Net zoals een karakter-font op je computer zorgt voor leesbare tekst (bijvoorbeeld: om deze blog leesbaar te maken), maakt een soundfont van digitale instructies hoorbaar geluid. Wat men vaak doet is bijv. alle noten van een vleugel opnemen en daar een soundfont van maken. Het soundfont dat ik gebruik voor de piano komt van de Yamaha C1 vleugel. Maar de rest van de geluiden komt van het interne soundfont van de geluidskaart zelf. En hoewel dat heel aardig is, is mijn JV-50 toch beter. Dus vandaar de omweg. Maar wel leuk om alle apparatuur eens even samen te laten werken!

En als je dat allemaal tegelijk aan zet dan krijg je zoiets als op onderstaande video.

Op weg naar het jubileum Groot Gieters Popkoor

Nog even en het Groot Gieters Popkoor bestaat 5 jaar. Wat voor mij begon als een proefperiode van 6 maanden is nu al 5 jaar.... tsja. Het eerste jubileum vieren we op 5 november in de Meenthe met een matinée optreden, samen met brassband Crescendo uit Steenwijk. 

Om goed beslagen ten ijs te komen wordt er extra gerepeteerd met en zonder de brassband. Vanavond hebben we het verschil in volume van een popkoor met kleine piano versus een (nog niet eens op volle sterkte spelende) brassband. Vooral als je in een sporthal oefent komt het koor niet tot zijn recht. Samenspelen en op elkaar letten zal het doel zijn voor de komende repetities. Met wat electronische ondersteuning van microfoons en monitoren gaan we vast met sprongen vooruit. Voor nu is alles nog spannend.