blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Wat als....

U kent ze wel: die lijstjes die je overal op internet kunt vinden. Lijstjes met de 10 beste restaurants, de 10 vakantiebestemmingen waar je moet zijn geweest, de 10 beste websites en de 10 dingen die je gedaan moet hebben. Als muzikant en enorme muziekliefhebber heb je zo ook je lijstjes. Maar zo af en toe komt er bij mijn zo'n 'ander' lijstje boven: wat als ik ..... en dan komt er een vraagteken en een lijstje. Ik wil er een paar delen. Meestal haal ik de tien niet op zo'n lijstje omdat het zo moeilijk kiezen is. Ga je voor mooi, moeilijk, lekker spelen, leuk om naar te luisteren?

Mocht je een bepaald nummer zoeken, probeer dan eens de site van 'Musescore'. Bijvoorbeeld de "Entertainer"  van Scott Joplin: https://musescore.com/user/1738566/scores/722236. Je kunt daar zoeken naar de juiste partij(en), afspelen, toonsoort aanpassen en opslaan in PDF, MuseScore, MusicXML etcetera!

Bigband

Wat als ik de pianist in een bigband mocht zijn. Welke nummers zou ik dan willen spelen? Eerst het lijstje en dan wat toelichting.

 1. Come fly with me, uitvoering met Frank Sinatra
 2. In the mood, Glenn Miller
 3. Chattanooga Choo Choo, Glenn Miller
 4. Boogie woogie bugle boy, Bette Midler (origineel van de Andrew Sisters)
 5.  

De uitvoering op nummer één begint met een piano die op veel andere uitvoeringen mist en dat maakt het zo leuk. Het is namelijk niet zo dat je in elke bigband de pianist hoort als hij er überhaupt al in zit. Nummer twee is natuurlijk een klassieker die niet mag ontbreken. Nummer drie is zo leuk doordat er zoveel verschillende soorten blazers in zitten die allemaal op eigen wijze de stoomfluit of de kadans van de trein imiteren. Nummer vier leerde ik als eerste kennen van Bette Midler, en ik verwachtte totaal niet dat ze zo'n nummer zou zingen. Met lekker veel pit en een typische boogie woogei piano zoals ik die vroeger ooit op pianoles moest spelen.

Latin

Wat als ik geboren was in Brazilië en in een fantastische latin band mocht spelen? 

 1. Mas que nada, Sergio Mendez & Brasil 66.
 2. Corcovado (Quiet nights of quiets stars), Astrud Gilberto
 3. The shadow of your smile, Astrud Gilberto
 4. Like a lover, Sergio Mendez & Brasil 66
 5. Mi amor, Stacey Kent
 6. Águas de março / The waters of march / Les eaux de mars , Onder andere Stacey Kent
 7. Agua de beber, Astrud Gilberto
 8. Bésame Mucho, Diana Krall
 9. Wave, Frank Sinatra
 10. Desafinado, Stan Getz en João Gilberto
 11. One note samba, Astrud Gilberto of Antonio Carlos Jobim
 12. The girl from Ipenema, Astrud Gilberto

Op nummer één natuurlijk de spetterende klassieker van Sergio Mendez en Brasil '66, met een lekker piano intro waarmee je meteen in de juiste stemming komt! Dansen maar. Met Cool Act hebben we ooit dit nummer ingestudeerd met aan mij de schone taak om de latin uit de verf te laten komen als enige muzikant. Op nummer twee één van de vele uitvoeringen van Corcovado. Deze uitvoering met Stan Getz is ook zo'n klassieker en absoluut de mooiste uitvoering ooit van dit nummer. Ook uit het repertoire van Cool Act staat op nummer 3 nog zo'n lekker klef nummer van Johnny Mandel uitgevoerd door Astrud Gilberto.

Het nummer Like a lover leerde ik kennen via mijn samenwerking met Henny. Mooi om te spelen op de piano met wonderlijke maatwisselingen en een prachtige bridge en turn-around voor het tweede couplet.

Een bijzondere is Mi Amor van Stacey Kent. Dit titel suggereert iets italiaans, maar het is frans. De piano die je hier hoort is voor het klassieke voorbeeld van hoe je een piano inzet bij een latin nummer: veel chromatische loopjes, zowel in de bas als met akkoorden in de rechterhand. En natuurlijk lekker syncopisch. En dan de lekkere slome saxofoon solo en de typische latin breaks om Stacey de kans te geven een nieuw couplet in te zetten. Zo cliché als wat, en juist daardoor zo herkenbaar. 

De mierzoete Bésame Mucho uitvoering in het portugees is een heerlijke 'layed back' uitvoering met subtiele accentjes en dissonante achtergrond begeleiding. Een typische uitvoering van Diana Krall, die flink kan knallen op de piano (getuige het intro op de DVD Live in Paris), maar kiest meestal voor de langzamere uitvoeringen en nummers. Jammer dat ze als canadese eigenlijk amper franse liedjes zingt. 

En daarna een beetje een vreemde eend in de bijt: Wave in de uitvoering van Sinatra. Met lekkere latin gitaar & blazers en het verplichte latin drum & bas toch een lekker nummer om naar de luisteren. 

De One Note Samba heb ik ooit voor pianoles moeten spelen. Het grappige aan dit nummer dat het couplet vrij eenvoudig is, terwijl je je vingers breekt over het refrein als je de melodie moet spelen. 

Ballads

Wat als ik een beroemde zanger(es) mocht uitzoeken om te begeleiden en alleen maar mooie ballads te presenteren?

 1. The summer knows, Barbra Streisand
 2. The way we were, Barbra Streisand
 3. In the wee small hours of the morning, Jamie Cullum
 4. Do Right Woman, Do Right Man, Aretha Franklin
 5. One flight down, Norah Jones
 6. Georgia on my mind, Ray Charles
 7. The nearness of you, Ella & Louis
 8. Misty, Ella Fitzgerald
 9. Mood indigo, Ella Fitzgerald
 10. Peel me a grape, Anita O'day
 11. Autumn Leaves 
 12.  
 13.  

Afhankelijk van de stemming waarin ik verkeer kan dit lijstje wel op 10 verschillende manier gerangschikt worden, maar dit zijn ze wel zo'n beetje (voor nu dan............). Het zal u niet verbazen dat het vooral uitvoeringen zijn met vaak veel piano. Het eerste nummer is weer van de eerder in mijn blog genoemde Michel Legrand: The Summer knows. Lastig om een mooie uitvoering te vinden, dus zoekt u zelf gerust ook eens. 

Klassiek

Wat als ik een fantastische klassieke pianist zou zijn?

 1. Concerto for Piano and Orchestra in D minor Nr. 20 KV 466, Romance, Wolfgang Amadeus Mozart
 2. Grand valse brillante in E-Flat Major, Op. 18, Chopin
 3. Arabesque No. 1 (Ciccolini), Debussy
 4. Rondo alla turca, Wolfgang Amadeus Mozart
 5. Concerto Pour Piano: I. Allegro Molto Moderato, Grieg.
 6. Für Elise, Ludwig von Beethoven

Op nummer één een nummer dat ik al sinds mijn jeugd probeer te spelen. Ooit kochten we deze uitvoering op LP mét de bladmuziek voor piano er bij. Ik weet het nog goed: Music Minus One stond er op de bladmuziek. Oftewel: het orkest stond op de LP en of ik even de piano partij wilde instuderen. Ik geloof dat heel zacht je op de LP de piano kon horen. Het is nooit echt iets geworden. Hetzelfde geldt voor Für Elise van Beethoven; ooit een poging gedaan voor pianoles, en als ik mijn best doe krijg ik hem er wel uit. Maar het nummer overleven als pianist of het écht neerzetten is wel wat anders.

De klassieker van Chopin is ook zo'n vingerbreker waar ik zelfs nooit aan gedacht heb om het te gaan spelen. 

Swing swing swing swing

Wat als ik probleemloos snelle jazz nummers kon spelen? Wat zou het dan worden?

 1. I'm an errand girl for rythm, Diana Krall
 2. Fly me to the moon, Frank Sinatra
 3. The way you look tonight, Frank Sinatra

Alleen

Wat als ik alleen op het podium zou zitten, wat zou ik dan willen laten horen?

 1. New York state of mind (lange uitvoering), Billy Joel
 2.  

Goh wat kan jij goed piano spelen!

En dan zijn er nog van die nummers die niet per sé heel erg mooi zijn, maar als je die kan spelen dan denkt iedereen: die kan goed spelen!

 1. Bring on the night, Sting (zie hier onder)
 2. Root Beer Rag, Billy Joel
 3. The Entertainer, Scott Jopling. 

Het gaat bij het eerste nummer niet om Sting zelf, maar om Kenny Kirkland die daar een minuten durende pianosolo (zoiets dus) neerzet die ongeëvenaard is. De linker en rechterhand lijken wel een eigen leven te leiden op sommige punten. Briljant! Hoewel Kenny het in elke solo anders doet is de solo (@4:24min) die op het live  album 'Dream om the blue turtles' is geland natuurlijk de bekendste. Nummer 2 is op het album minder snel dan op live, probeer dat maar eens. Nummer drie heb ik ooit voor pianoles moeten spelen, en dat was serieus een opgave. 

Dood

Wat als ik morgen dood zou zijn? Weet iemand dan wel wat er op mijn begrafenis gespeeld zou moeten worden?

 1. Requiem: Confutatis Maledictus, Wolfgang Amadeus Mozart
 2. Les Vacances Au Bord De La Mer, Stacey Kent
 3.  

Het eerste nummer leerde ik kennen via de film Amadeus. Het is zo'n indrukwekkend nummer, qua muziek en tekst :

Als de vervloekten uitgestoten zijn, 

en prijsgegeven aan de felle vlammen , 

roep mij dan tot de gezegenden

Met mijn hart,

als tot stof vergaan,

bid ik U, deemoedig en geborgen:draag zorg voor mijn einde
 

Ik kan me zo voorstellen dat het effect overweldigend moet zijn voor de mensen die dit moeten aanhoren. Maar deze staat al jaren op nummer 1. Dan een nummer dat ik ongeveer begrijp (mijn frans is redelijk mag ik zeggen), en het gaat over prettige herinneringen aan vakanties aan zee; zomerse taferelen met waterijsjes en bootjes. Lijkt me een prachtig beeld en een flink contrast met het openingsnummer.

Conclusie

Zoals u ziet is de lijst verre van compleet, maar ik beloof u dat als u terugkomt naar deze pagina ik zal proberen de lijst uit te breiden. Er is elke week wel een nieuw idee, een mooier liedje en misschien een nieuw lijstje.

Published by Martin Molema (Webmaster),