blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Improviseren

Onze oudste zoon heeft al een jaar of zes pianoles (vanaf zijn 7e jaar) en vind het prachtig om blues en jazz te spelen. De oude boeken die ik vroeger gebruikte worden afgestoft en komen weer tot leven door nieuwe vingers en talent. Leuk om te horen hoe er net zo hard geoefend moet worden om 'The Joy of boogie and blues' nummers goed in de vingers te krijgen. Lopende bassen met volwassen handen speelt iets gemakkelijker, zeker als je ook nog moet overpakken. 

Het fenomeen improviseren was nog niet aan de orde en boezemde hem eerlijk gezegd wel wat angst in: hoe kun je nu iets spelen wat er niet staat? Hoe doe je dat? Waar komt dat dan vandaan? Tjsa, ik keek vroegen op dezelfde manier naar mijn vader die alles kan spelen, noten kan lezen maar deze twee niet kan combineren achter de piano. En nu gaat het redelijk. Waar heb ik dat geleerd? Dat loslaten? Wel, in eerdere blogs schreef ik al over Jaap Kastelein die bij de Jazzworkshop van de Jazz Club Burgum kwam om muzikanten jazz te leren spelen. En nog steeds denk ik: had ik toen maar beter opgelet en meer tijd besteed aan het lesmateriaal dat hij maakte. Gemiste kans. Nu moet ik het zelf bedenken en dat lukt maar matig.

Tot mijn grote verrassing en verbazing komt zoonlief vandaag thuis met een boek van de piano lerares waarmee je kunt leren improviseren. Een lijvig boek met bijlage. De verrassing was de auteur: Jaap Kastelein. Bizar. Zoals de Engelsen zeggen 'It came full circle'. De geschiedenis herhaalt zich: een jeugdige muzikant die zich interresseert in de muziek die hij van zijn vader thuis hoort, na wil spelen en verder wil gaan. Nu is het een kwestie van volhouden en motiveren! En dan kan zoonlief een jaar of 6 eerder dan zijn vader wél een grondige theoretische onderbouwing leren voor het vrijelijk spelen van zelfbedachte melodieën en begeleidingen op de mooie blues en jazz.

Overigens gaat zijn vader proberen om met een chromatische mondharmonica weer eens wat nieuws te leren. En of dat lukt is vast hier te lezen over enige tijd.