blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Een wonderlijke piano

Op 3 April jongstleden hebben we met het Groot Gieters Popkoor opgetreden in de kerkzaal van Fredeshiem. Het was een mooie zonnige dag, en de kerkzaal was daardoor mooi verlicht en lekker warm. Er was al van tevoren gemeld dat er een piano zou staan, maar het altijd een verrassing wat je dan aantreft. In dit geval was het zeker geen teleurstelling. Een mooie zwarte Yamaha stond glimmend in de hoek van de zaal te wachten.

Nu heb ik in mijn tijd als pianist al wat wonderlijke piano's mogen bespelen, maar iets als deze was ik nog niet tegen gekomen. Het is waarschijnlijk een Yamaha U5. Op het eerste gezicht is er niet veel wonderlijks aan deze piano, maar als je goed kijkt valt het op dat de bladmuziek wel ver naar links kan staan (zie foto). Deze piano heeft namelijk een bijzonder mechanisme voor de bladmuziek standaard: deze zit niet in de klep waarmee je de toetsen afdekt maar in de klankkast.

In de voorkant van het bovenste deel van de klankkast is een uitklapbare muziekstandaard verwerkt van aanzienlijke breedte. Het is mogelijk om deze dus in zijn geheel weer in de klankkast te laten terug vallen. Als de standaard uitgeklapt is kun je er gerust 4 pagina's bladmuziek op kwijt. Achter deze muziekstandaard zit nog wel een plank, die er voor zorgt dat de klankkast gesloten blijft. Een bijzondere piano dus. Goed gestemd ook , maar ik moest wel in de hoek met het koor links achter mij. Er kwam namelijk nogal veel volume uit als de piano 'vrij in de ruimte' stond. Lekker in het zonnetje spelend was het hoedje geen overbodige luxe: de rand van de hoed gaf af en toe mooi wat extra schaduw om te voorkomen dat ik tegen het vrolijke lente zonnetje in zat te kijken. 

En dan natuurlijk nog even wat info over het optreden. Een vol programma! Maar liefst 16 nummers. In de kerkzaal is het prachtig zingen trouwens. Een mooie akoestiek die ik zelf bij het zingen van "In this heart" weer eens mocht beleven. Als het kan (en mag) zing ik mee met de bassen bij dit mooie a capella nummer van Sinéad O'Conner.

Het publiek dat voornamelijk uit ouderen bestond vond het zo te zien allemaal erg leuk. Na afloop kregen we allemaal een roos uitgedeeld als bedankje. Leuk!

 1. Listen to the music - Doobie Brothers
 2. Someone like you - Adele
 3. Roar - Katy Perry
 4. I love you more - Racoon
 5. Maroon 5 medley
 6. Avond - Boudewijn de Groot
 7. Viva la Vida - COldplay
 8. Sweet Goodbyes - Krezip

Pauze

 1. In this heart - Sinéad O'Conner
 2. Somewhere only we know - Keane
 3. Born this way - LAdy Gaga
 4. Stil in mij - De Dijk
 5. Mijn houten hart - De poema's
 6. It's raining men - The Weather Girls
 7. Jailhouse Rock - Elvis Presley
 8. The Rose

Published by Martin Molema (Webmaster),