blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Muzikale middag in Meppel

Blues in Meppel

Vandaag een middag vol muziek. Enige tijd geleden alweer kwam ik via de Facebook pagina van Zodus (de opvolger van het voormalige Xodus) te weten dat er vandaag een workshop mondharmonica zou zijn. Dat leek mij wel wat. Nu ik alweer een jaar thuis 7 mondharmonica's heb liggen wilde ik wel eens meer weten over het gebruik en in het bijzonder het gebruik voor de blues. Er was wel een minimale inschrijving nodig dus ik ging meteen reclame maken in mijn muzikale kringen: het Groot GIeters Popkoor, de Dickens Singers Meppel en de Broadway Troupe. Dat resulteerde uiteindelijk in een voldoende opkomst waardoor ik vandaag zelf ook mee kon doen.

Het enthousiaste publiek voor de workshop was al vroeg aanwezig om een plekje en bijbehorende mondharmonica te bemachtigen. Meteen uitpakken dat ding en de herkenbare bluesharp even bekenen en gelijk uitgeprobeerd. Een exemplaar in toonsoort C. Nu was het een workshop voor beginners, en doordat ik al wat filmpjes en boekjes gebruikt had om verder te komen kon ik al wat leuks laten horen. Rond één uur gingen we dan aan de slag. Niet gehinderd door enige ervaring moesten we van workshopleider Hans de Vries (www.homesick.nl) al meteen meespelen met zijn blues in G (later zouden we leren dat deze combinatie van blues in G en mondharmonica in C de ideale combinatie is). 

Nadat we twee rondjes blues in G hadden ondersteund met totale chaos en kakafonie uit onze verse mondharmonica, leidde Hans ons enthousiast en bedreven door de technieken van de drie belangrijkste zaken: blazen/zuigen, ritme en motoriek. Allengs veranderde de kakafonie (of zoals Hans het noemde "een bende zoemende bijen") in een herkenbare bluesbegeleiding. Het lezen van tablatuur kwam aan bod zodat we al snel ook een liedje mee konden spelen. Al met al ging ik met de nodige bekenden tevreden bij Herberg 't Plein vandaan met een flinke dosis kennis en motivatie om thuis (meer) aan de slag te gaan. Op naar de tweede etappe.

XL-Repetitie met de Dickens Singers

Ja mensen, het is alweer tijd voor kerstliedjes. De Dickens Singers Meppel bereiden zich al sinds 1 oktober voor op een flinke serie kerstoptredens in Dickens stijl. En dat doen we traditioneel met wat meer jazzy feel dan de andere koren in deze periode. Er zijn dit jaar wat nieuwe à capella liedjes op het repertoire, maar ook daar zoekt onze dirigente weer naar passende melodieen en ritmes. En zoals we dat elk jaar doen, is er zo vlak voor de serie optredens een XL-repetitie. Deze monsterrepetitie staat traditioneel in het thema van hard werken, hapjes, drankjes en een deels aanwezige pianist. Echter, dit jaar moest het door omstandigheden (zie "Blues in Meppel" hierboven) door mijn toedoen wat anders. De deelverzamelingen "enthousiastelingen voor de mondharmonica workshop" en "deelnemers aan de XL-repetitie" was dusdanig groot dat een repetitie van 4 uur niet haalbaar leek. Maar, doordat het repertoire behoorlijk goed de zomer had overleefd konden we volstaan met een halve XL-repetitie. Dat komt dus eigenlijk vooral neer op een repetitie met lekkere hapjes tijdens de koffie en na afloop. Ook deze keer weer een bijzondere locatie in de binnenstad waardoor we met een deel van de mensen nog een staartje van het blues festival konden meepikken. In het US Night Café konden we nog even genieten van onder andere 'Jumping Jack Flash'  'Sweet Home Chicago' van de daar spelende band 'Blues Avenue'. 

De optredens die publiekelijk toegankelijk zijn:

  • zaterdag 10 december op het Dickens Festival van Steenwijk. Tussen 15:00u en 21:00u voornamelijk in de Grote Kerk. In samenwerking met het Groot Gieters Popkoor.
  • vrijdag 16 december in Dalfsen. Tussen 19:00u en 21:00u/
  • zaterdag 17 december in Havelte op de kerstmarkt. Tussen 13:00 en 17:00u
  • zondag 18 december in Meppel op de koopzondag. Tussen 13:00 en 17:00. In samenwerking met het Groot Gieters Popkoor.

Verder zijn we nog druk met een drietal besloten optredens. Een drukke decembermaand dus!

 

Expositie in Zael

Voor de zomervakantie 2016 kwam ik Dineke Kraaijeveld tegen. Ik weet dat zij kunstenares is en cello speelt, en zij weet dat ik pianospeel (als ex-koor lid van CoolAct/Dickens Singers) en soms kun je elkaar dan helpen. Dus zo kwam het verzoek of ik haar wilde begeleiden op piano bij haar expositie in September. Haar instrument zou de alt blokfluit zijn.

Na mijn debacle met De Vriendenkring uit Giethoorn had ik mijn lesje wel geleerd: eerst de bladmuziek zien en dan praten we verder. Dus afgesproken om na de vakantie samen te komen om de zaken te bekijken. Omdat het om één klassiek stuk ging van slechts 4 minuten zou het wel lukken. Nu is het ongeveer 25 jaar geleden dat ik voor het laatst een klassiek stuk ten gehore mocht brengen voor publiek, dus enige gebrek aan zelfvertrouwen speelde zeker een rol

Uiteindelijk werd het door eigen toedoen toch weer kort dag voordat we bij elkaar konden komen. In de pauze bij de koorrepetitie in Meppel gingen we samen even zitten om het stuk door te nemen: Klein Suite van Hendrik Andriessen. Een stuk in drie delen varierend van Andante tot Allegretto, veel dynamiek en tempowisselingen. Eenmaal thuis met het stuk in handen ben ik meteen aan de slag gegaan om mijzelf te hersenspoelen: het stuk volledig overkloppen in MuseScore zodat ik partijen kon maken mét en zonder piano of fluit. In MuseScore kun je wel alle notaties, trillers, dynamiek (zowel absoluut als relatief) voorslagen en arpeggio's kwijt maar de tempo wisselingen (ritenuto bijvoorbeeld) zijn lastiger. Vooral in het tweede stuk zat veel dynamiek en arpeggio's over de linker+rechterhand. Maar het ziet er keurig uit. 

Vervolgens liet ik MuseScore van de partijen MP3-bestanden maken zodat ik ze overal (auto, telefoon) kon afspelen, en kon gebruiken om te oefenen. Bijvoorbeeld de fluitpartij vanaf de telefoon mixen met de electrische piano om zo een idee te krijgen van de combinatie. Ook voor Dineke leek me dat handig, dus ook die bestanden naar Dineke gemaild.

 

Vervolgens konden we één keer samen repeteren in Zael. Voor mij luxe want dan hoefde ik niet met mijn piano te slepen. Bovenstaande foto is gemaakt van de uiteindelijke uitvoering maar geeft alvast een mooi beeld van de situatie. Een mooie zwarte Schimmel piano die een prachtige heldere klank produceert en bijna net zo speelt als mijn Yamaha U1 thuis. Na een kwartiertje inspelen was ik wel gewend en konden we aan de slag.

Omdat de piano los staat van de muur en het geluid dus de vrije loop heeft, moest ik heel erg oppassen met de dynamiek. Een onversterkte blokfluit heeft niet al veel volume, een een losstaande piano overstemt dat al gauw. Laten we zeggen dat op de eerste (en enige) repetitie het flink wennen was om met een nieuwe solist samen te zorgen voor een gebalanceerde klank en volume. Als er PP staat (pianissimo) dan moet je in zo'n geval de toetsen bijna aaien in plaats van aanslaan. Om de arpeggio's of akkoorden er dan strak uit te krijgen is niet even eenvoudig (meer). 

Op de openingsdag zelf konden we gelukkig nogmaals de zaken doornemen en was de balans een stuk beter. Na de gebruikelijke woorden van bewondering bij de formele opening was het onze beurt met de muzikale noot. Hoewel het publiek niet erg groot was, zaten er enkele mede muzikanten in de zaal die mij schenen te herkennen, waarna de zenuwen alleen maar verder toenamen. Foutloos was het zeker niet, maar ik ben tevreden. De loftuitingen aan het adres van Dineke in zowel gesproken als geschreven woord (zie foto hier onder) waren ook positief over het muzikale gedeelte. Ik hoop maar dat ik daar een klein beetje aan bijgedragen heb. En zo komt je naam nog weer eens in de krant.......

It's Christmas and all of that Jazz!

De kerst komt er weer aan dus het is weer tijd dat het Dickens Koor de kelen smeert, de teksten er in stampt en zorgt dat we niet collectief ziek worden. We komen ook deze periode weer naar u toe. We hopen daarbij natuurlijk op mooi weer met zon en een goed gehumeurd publiek dat hier en daar mee zingt. Het is weer een afwisselend programma geworden met maar liefst 3 locaties die voor ons ook nieuw zijn. 

We zijn maar liefst op 5 plaatsen in de (nogal uitgebreidde) regio. Maar hou de pers in de gaten! Er volgt nog een echte Kerst Flashmob in de regio Meppel. Een kleine tip: treinreizigers opgelet in de periode voor kerst! Wellicht wordt u verrast met een gratis optreden om u alvast in de kerstsfeer te brengen en 's-avonds aan de etenstafel met een mooi verhaal aan te komen........

 

 

Zaterdag 12 december Steenwijk Dickens festival

We zijn deze dag te vinden op diverse plaatsen tijdens het gezellige en goed aangekleedde Dickens Festival. Met de oude vertrouwde piano bakfiets vind u ons op de volgende plaatsen. 

  • 16.45 uur Optreden op De Markt
  • 17.25 uur Podium Gasthuisstraat
  • 17.45 uur optreden Woldpromenade
  • 18.25 uur Podium Gasthuisstraat
  • 19.30 uur  optreden Grote Kerk, Kerkstraat 16

Zondag 13 december Veenhuizen

In Veenhuizen mogen we de hele middag onze liedjes laten horen op de kerstmarkt aldaar. We zijn te vinden vanaf 13.30 tot 16.30 uur  langs de Oude Gracht vanaf nr. 4b. Hoewel Veenhuizen bekend staat om zijn gezelligheid en het gevangenismuseum hopen wij aan de goede kant van de tralies te blijven. Met onze (niet door het RDW goedgekeurde) piano bakfiets zullen we ook daar weer een gezellige, muzikale Dickens sfeer neerzetten. 

Donderdag 17 december Vriezenveen

Deze avond kunt u ons alleen meemaken als u lid bent van de Vrouwen van nu te Vriezenveen. We zullen hier de avond opvrolijken met onze Dickens kledij en jazzy kerstliedjes. Ons is al beloofd dat we een goed verzorgde avond tegemoet gaan met de nodige versnaperingen. Nu maar hopen dat we dan tóch op ons best zijn met goed gevulde buiken.

Zaterdag 19 december Havelte

Op deze zaterdagmiddag zijn we gast op de Havelter kerstmarkt. U kunt ons vinden op diverse locaties op en rondom de brink, maar zonder de legendarische bakfiets. 

Zondag 20 december Meppel

Ons laatste optreden is tijdens de koopzondag in Meppel. Samen met het Groot Gieters Popkoor vind u ons in de Meppeler binnenstad. Afwisselend zullen deze twee koren onder begeleiding van Marianne Mol vanaf 13:30u de koopzondag opvrolijken met jazzy kerstliedjes en lekkere popsongs. Het Groot Gieters Popkoor heeft zelfs voor de gelegenheid een tweetal populaire kerst-meezingers ingestudeerd. Dus komt allen luisteren en meezingen. Soms zal er pauze zijn om pianist (ondergetekende) en dirigent de nodige rust te geven, aangezien zowel de Dickens Singers en het Groot Gieters Popkoor leunen op deze muzikale ondersteuning.

Merry Christmas!