blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Elvis en midi

In de tijd dat Elvis nog leefde en muziek maakte was er nog geen midi (Musical Instrument Digital Interface). Hoewel, als je op Google zoekt naar "Elvis midi", krijg je toch de nodige vermeldingen.....

Dit verhaaltje gaat over het Groot Gieters Popkoor en haar jubileum dat in het teken staat van Elvis. En dat betekende voor mij dat ik twee nieuwe Elvis nummers moest instuderen. Ik ga natuurlijk niet verklappen welke dat zijn, maar voor mij waren ze onbekend.... Terwijl ik vroeger nog wel Elvis fan was. Vroeger.  Mijn oom Gerrit had een platenzaak Melody Maker aan de THeresiastrat in Den Haag. Altijd als we naar de familie 'in het westen' in gingen, was Den Haag een hele belevenis. Als we geluk hadden zaten we bij ome Anton in de bus en gingen we naar ome Gerrit om plaatjes te kijken. Van Elvis. Want veel meer kenden we niet. En dan snel ergens met een (in verhouding nogal grote) koptelefoon op luisteren. Oftewel, ik meende een Elvis kenner te zijn. Maar toch, deze twee kende ik nog niet.

Met twee arrangementen van Barbara Lok (een regionale bekende muzikale alleskunner) gaat een solist onder mijn begeleiding en met achtergrondzang van het koor iets moois neerzetten. Wel eerst nog even van een lijstje met akkoorden een fatsoenlijk arrangement bedenken. Dus. Gelukkig zijn er voorbeelden genoeg en voor twee ballads (toch alvast wat verklapt dus) zijn de schema's niet al te moeilijk. Lekkere overgangen met sus4-akkoordjes en typische baslijnen uit de rock-n-roll tijd. 

Al repeterend thuis en met de solist en koor begon zich een arrangement te vormen. Echter, het bleef in mijn hoofd zitten op basis van de akkoorden en de koorpartij. Met een extra repetitie in de herfstvakantie waar ik niet bij zal zijn door mijn eerste echte schoolvakantie (door de NHL, yeah!), werd het tijd om e.e.a. op papier te krijgen. Het zit namelijk zo: als ik probeer een audio opname te maken van wat ik op piano speel, lukt dat vrijwel nooit..... althans, vroeger niet. Zal wel met een mindset te maken hebben van 'het moet in één keer goed'. Dus tegenwoordig gebruik ik MuseScore om audio bestanden van pianopartijen te maken. Met MuseScore kun je namelijk prima MP3-bestanden maken. Met een soundfont van een Yamaha C1 piano klinkt dat heel aardig. 

Dus werd het tijd om twee arrangementen uit te schrijven. Ik doe dat door met MuseScore en mijn Roland JV-50 gekoppeld aan de computer de bladmuziek samen te stellen. Eerst simpele akkoorden en baslijnen en dan verder verfijnen. En als ik zin/tijd heb voer ik ook de koor partijen in. Uiteindelijk ziet dat er dan bijvoorbeeld zo uit:

Met MuseScore kun je deze partijen ook exporteren naar een zogenaamde MIDI-file. Deze file bevat instructies hoe digitale instrumenten de muziek kunnen afspelen. Je kunt zo'n bestand op floppy zetten en vervolgens in je synthesizer stoppen. Dat kan mijn Roland JV-50 ook. Een andere manier is dat je een programma op je computer gebruikt om de midi-file naar een digitale piano of synthesizer te sturen. Die maken dan vervolgens de vertaling naar hoorbaar geluid. En dat klinkt vaak beter dan dat de geluidskaart van je computer dat doet. 

Ik gebruik daarvoor op mijn Ubuntu 16.04LTS computer het programma Rosegarden. Die stuurt de piano partij naar mijn Yamaha P105b, en de koorpartijen ("Choir oooh" instrument) naar de Roland JV-50. Om dat geluid van die twee digitale instrumenten weer samen te brengen gebruik ik een mengpaneel. Dat mengpaneel heeft meerdere uitgangen ("Main mix out", "Headphones" en "Control Room") waardoor ik onderstaande setup kan maken:

De Roland KC-500 is een 150Watt versterker van 30kg die behoorlijk wat kabaal kan maken. Maar als ik het geluid zou willen opnemen, dan stuur ik het signaal terug naar de computer om het op te laten nemen door dezelfde geluidskaart die de midi uit kan sturen. Dat kun je dan vervolgens opnemen met een programma als Audacity. En dan zie je dit:

En die opname kun je dus vervolgens eenvoudig opslaan in het populaire MP3-formaat. Natuurlijk had ik ook kunnen kiezen om in MuseScore op te slaan als MP3. Maar dat heeft een aantal nadelen. Als je goede vertaling van notenschrift naar hoorbaar geluid wilt hebben, dan heb je een goed zogenaam 'soundfont' nodig. Net zoals een karakter-font op je computer zorgt voor leesbare tekst (bijvoorbeeld: om deze blog leesbaar te maken), maakt een soundfont van digitale instructies hoorbaar geluid. Wat men vaak doet is bijv. alle noten van een vleugel opnemen en daar een soundfont van maken. Het soundfont dat ik gebruik voor de piano komt van de Yamaha C1 vleugel. Maar de rest van de geluiden komt van het interne soundfont van de geluidskaart zelf. En hoewel dat heel aardig is, is mijn JV-50 toch beter. Dus vandaar de omweg. Maar wel leuk om alle apparatuur eens even samen te laten werken!

En als je dat allemaal tegelijk aan zet dan krijg je zoiets als op onderstaande video.

Op weg naar het jubileum Groot Gieters Popkoor

Nog even en het Groot Gieters Popkoor bestaat 5 jaar. Wat voor mij begon als een proefperiode van 6 maanden is nu al 5 jaar.... tsja. Het eerste jubileum vieren we op 5 november in de Meenthe met een matinée optreden, samen met brassband Crescendo uit Steenwijk. 

Om goed beslagen ten ijs te komen wordt er extra gerepeteerd met en zonder de brassband. Vanavond hebben we het verschil in volume van een popkoor met kleine piano versus een (nog niet eens op volle sterkte spelende) brassband. Vooral als je in een sporthal oefent komt het koor niet tot zijn recht. Samenspelen en op elkaar letten zal het doel zijn voor de komende repetities. Met wat electronische ondersteuning van microfoons en monitoren gaan we vast met sprongen vooruit. Voor nu is alles nog spannend. 

Het seizoen 2016/2017 zit er bijna op

Het koorseizoen 2016/2017 zit er bijna op. We gaan richting de zomer met nog 3 optredens in het vooruitzicht, en kijken terug naar wat bijzondere optredens.

Korenslag Drenthe 2017

Enigzins onverwachts was er dit seizoen toch nog een korenslag. Met een gedurfd repertoire gingen het Groot Gieters Popkoor het publiek te lijf. Bijvoorbeeld een medley van ABBA die door ondergetekende en het koor nog niet helemaal geweldig tussen de oren en in de vingers zat. In Ogterop stond voor ons een ware concertvleugel van Steinway & Sons klaar (#bucketlist) maar geen versterking. Gelukkig kon ik dat monster van tevoren even te lijf, maar wat speelt dat geweldig! Het optreden ging heel aardig en na enkele weken wachten kregen we ook ons juryrapport. Op de avond zelf was wel al duidelijk dat we niet in de prijzen waren gevallen. 

Seizoen presentatie in de Meenthe

Binnenkort bestaat het Groot Gieters Popkoor 5 jaar! Hoera! Daarom organiseren we een matinee in Schouwburg De Meenthe in Steenwijk. Om het publiek in Steenwijk en omgeving alvast enthousiast te maken voor deze happening was er op 11 mei een presentatie van allerlei gezelschappen die in het seizoen 2017/2018 iets doen in de Meenthe. Met tijd voor slechts twee nummers: "Hallelujah" en "Mag ik dan bij jou?". Na een tenenkrommend lange tijd in de coulissen gestaan te hebben mochten wij ons ding doen. Het was "strak op", "optreden" en "strak af". Onder luid applaus natuurlijk. Nu moeten we het waarmaken op de matinee 5 november! 

The Broadway Troupe voor het eerst op de planken

Op 12 mei stond een optreden gepland met toneelvereniging Tavenu dat de "Nonnen van Naverone" zou brengen in Schouwburg Ogterop. Er waren plannen gesmeed om The Broadway Troupe muzikale ondersteuning tijdens het toneelstuk te laten verzorgen. Na een bezoekje van de regisseur aan onze repetitie werd er druk gewikt en gewogen. Het resultaat was dat we aan het einde van het toneelstuk één nummer zouden gebruiken tijdens de laatste scène: Ease on down the road uit de Wizard of Oz (met Michael Jackson en Diana Ross). Verder mochten we in de lobby tijdens de pauze ons uitleven met ander repertoire. 

Inmiddels hadden we 4 doeken aangekocht die we kunnen neerzetten als decor. 

Wat doet een koor op de open dag van de veiligheidsregio?

Met beide koren (Groot Gieters Popkoor en de Broadway Troupe) zijn we uitgenodigd om het festijn van de veiligheidsregiodag van IJsselland en gemeente Steenwijk. We mogen 50 minuten optreden op een podium waar bijv. zaken als versterking zijn geregeld. Men verwacht duizenden mensen publiek. Kijken of wij die kunnen boeien en bereiken met ons repertoire. 

2e Donderdag Meppel Dag 2017

Op de 2e DMD op 27 juli kunt u ons vinden in het centrum van Meppel, waarschijnlijk op één vaste plaats waar we met onze nieuwe decor en apparatuur ons repertoire ten gehore brengen. 

Kerstige muziek

Het najaar van 2016 zat vol met muziek. Zo wonnen we kaarten voor een optreden van Gare du Nord en werd er flink opgetreden met de Dickens Singers en het Groot Gieters Popkoor. Verder nog een leuke workshop blues mondharmonica.

Dit jaar werd de Dickens Singers vanaf 1 november weer gestart. Met grofweg 80% van de Broadway Troupe aangevuld met de mensen die al jaren met alleen Dickens meezingen waren we met ruim 20 mensen. Dit jaar kwamen er twee nieuwe à capella nummers bij het repertoire: "On this day earth shall ring" en "Good Tidings". De eerste is een mooi nummer om mee op te komen in processie vorm, begeleid door alleen een kleine trom. De tweede is een mooie meerstemmige zang met mooie wisselzang tussen de mannen en vrouwen en een wat onverwacht einde. TIjd om flink te studeren dus. Gelukkig zaten de 'oude nummers' er nog behoorlijk goed in. We mochten dit jaar maar liefts acht keer optreden:

 1. Op het Dickens festival in Steenwijk. 
 2. In het Irenehuis in Meppel
 3. Bij de afsluiting van het 'Serious Request' initiatief van het Drenthe College
 4. Op de kerstmarkt in Dalfsen
 5. In Havelte op de kerstmarkt
 6. In Meppel op de koopzondag "Songs in the City"
 7. Bij de kerstmarkt van Woonconcept
 8. In Reestoord in Meppel

Het waren stuk voor stuk weer bijzondere optredens. We begonnen in Steenwijk, ditmaal in de grote Kerk. We besloten om wel met de apparatuur te gaan zingen, omdat de kerk nogal groot is en we hoopten ook elkaar en de piano beter te horen. In de grote kerk in 'het koor' konden we onze spullen opstellen en na het nodige aan soundchecks gingen we netjes op tijd van start. Het was een gecombineerd optreden met het Groot Gieters Popkoor. Tussen 15:00u en 17:00 zouden we om de beurt grofweg 25 minuten optreden. Het Groot Gieters Popkoor had voor de kerst gelegenheid ook een speciaal kerstrepertoire ingestudeerd en dat bestond uit:

 • We three kings
 • Little Drummerboy
 • Hallelujah (Leonard Cohen)
 • Adiemus (Adiemus)
 • Merrry Xmas everybody (Slade)
 • Mag ik dan bij jou (Claudia de Breij)
 • All I want for Christmas (Mariah Carey)

De laatste hebben we echter in de kerk niet gezongen, omdat uit eerdere ervaringen wel duidelijk was dat al te swingende nummers als een brij van geluidsoverlast klinkt in de kerkzaal. 

Optreden in de Grote Kerk Steenwijk

Na het optreden in de kerk gingen we eten bij de Rechter van Steenwijk. En na ons te goed hebben gedaan aan de erwtensoep met brood, gingen we op pad de stad in. Volledig spontaan stelden we ons op daar waar het ons gezellig leek: bij de paardenstal, in een hoekje voor een winkel met overkapping, het HEMA restaurant, bij de steampunk samenkomst etc. Onversterkt, dat wel en dat heeft wel eens wisselende resultaten. Maar gezellig is het wel. Na deze spontane acties werden we nog éénmaal verwacht in de kerk om de avond (voor ons althans) af te sluiten. 

Een kleine impressie van de optredens buiten in Steenwijk:

   

De avond dat we bij het Irenehuis optraden moesten we na afloop ook nog bij de afsluiting van het 'Serious Request 2016' initiatief van het Drenthe College aantreden. In het Irenehuis was het warm; té warm eigenlijk. En omdat we wisten dat we mogelijk bij de tweede etappe in de binnenstad bij het Servicecenter van het Drenthe College misschien nog naar buiten moesten, was niet iedereen zo luchtig gekleed als zou moeten in een bejaardentehuis. Met het zweet onder de oksels van het opbouwen van de apparatuur gingen we van start. In de pauze kregen we lekkere erwtensoep en werden er lustig oliebollen en andere lekkernijen op de kerstmarkt gekocht. Na deel twee was het snel afbreken, en met de piano onder de arm naar het Service Center van het Drenthe College in de hoofdstraat. Tegen de tijd dat hét moment daar was dat de studenten weer 'vrijgelaten' werden na 36uur radiomaken, was het onze taak om het gezellig te maken met onze jazzy Christmas Carols. En hoewel er niet veel publiek was (vooral organisatie en betrokken ouders), heerste er een gezellige saamhorigheid door het idee een bijdrage te kunnen leveren aan een goed doel.

De bakfiets - feestelijk verlichtDe kerstmarkt in Dalfsen was druk, koud en gezellig. Ook ditmaal versterkt met onze apparatuur waren we tussen 19-21u de markt aan het opvrolijken met onze Carols. Ik maakte af en toe dankbaar gebruik van het gaskacheltjede van de schoenverkoper naast onze stek, om mijn handen te warmen. Doordat we dit jaar wat meer à capella nummers hadden, was ik in de gelegenheid om af en toe de benen te strekken in plaats van op de (wederom fantastisch verlichtte en versierde) pianobakfiets te kleumen. De pauze bleek te kort om in de chaos van de markt een toilet te vinden. Ook de rest van het koor vond na 10 minuten de weg terug naar onze tent niet in één keer.... Een tweede pauze zat er niet meer in; de tijd vloog voorbij. Na het optreden was het in de lokale kroeg op de hoek nog lang gezellig. 

Het optreden in Havelte met bakfiets, maar zonder versterking was een bekende locatie. Hoewel we maar ingepland stonden om 3x te zingen, zochten we brutaal andere plekken om vaker ons repertoire te laten horen. Goed verzorgd met glüwein, koffie en thee was de middag snel voorbij. Met de geweldige fotos van Bina Koster! Hieronder een impressie.

 Martin Molema op de piano bakfiets / Havelte 2016 De alten     Gezellig nagenieten Het wordt al gezellig donker 
 

De volgende ronde na Havelte was de koopzondag in Meppel. Met het thema 'Songs in the City' waren we met het Groot Gieters Popkoor en de Dickens Singers niet de enige koren. Op meer plekken werd kerstmuziek ten gehore gebracht. Voor dirigente Marianne Mol en mijzelf is dat een middagje doorpakken. Van 13:30-16:30 optredens van steeds een half uur, met eigenlijk geen pauze. Hooguit doordat de Dickens Singers met wat à capella nummers mij bevrijdden van de pianobakfiets, kreeg ik als pianist wat respijt. Wat snelle rek-en-strek oefeningen om met het volgende nummer weer vrolijk mee te doen. Naar idee van dirigente Marianne Mol was er ook dit jaar weer een collectieve afsluiting met alle koren. Ditmaal had Marianne gekozen voor 'Hallelujah' van Leonard Cohen (helaas in 2016 overleden). Na 16:30 werd het allengs drukker bij onze tent, doordat alle koren zich verzamelden samen met het nieuwsgierige publiek. Met het Groot Gieters Popkoor als stevige ondersteuning (die hebben dit nummer op het repertoire staan) gingen we van start. Hoewel de teksten van tevoren op Facebook waren verschenen en ter plaatse waren uitgedeeld miste helaas zo'n beetje alle 100 koorzangers de herhaling van het laatste couplet. Bijzonder, en toch wel jammer. Maar we haalden er de voorpagina mee van de lokale krant (www.dasmooi.nl).

En na afloop is er dan het traditionele kerstdiner bij onze repetitie locatie 'De Tripbrug'. Rozig van het goede eten en drinken kwam er zo rond 20:00u een einde aan een lange middag hard werken. 

Meestal was het optreden in Meppel het laatste op ons kerstprogram, maar dit jaar waren we na het kerstdiner nog niet klaar. Er stonden nog een optreden bij de kerstmarkt van medewerkers van Woonconcept en het afsluitende optreden bij Reestooord gepland. Het optreden bij de kerstmarkt voor de medewerkers van Woonconcept was bijzonder doordat we omringd waren door zogenaamde 'foodtrucks'. Tijdens het optreden liep het water ons in de mond doordat de geuren van pizza, hamburger en broodjes hete kip ons de neus in dreven. Heerlijk! Lastig om je aandacht bij de muziek te houden. We waren gelukkig uitgenodigd om mee te eten, mede ingegeven door het lastige tijdstip van 17-19u. We genoten dus in onze pauzes (die misschien wel nét iets langer duurden...) van het lekkere eten, warmden ons aan de vuurkorven en hoopten dat het gedrup uit de hemel onze apparatuur niet zou vernielen. Gelukkig bleef het bij wat gespetter en konden we zonder schade (aan de apparatuur in ieder geval) afronden. We sloten natuurlijk af met een zelf geschept ijsje uit de IJskar die naast ons stond. Koud of niet, een toetje hoort er bij. 

Voor Marianne en mijzelf zat de dag er nog niet op voor wat de muziek betrof. Er wachtte ons nog een gezellige repetitie met het Groot Gieters Popkoor. Nog uitbuikend van het lekkere eten en stinkend als gerookte paling van de vuurkorven dook ik weer in de auto naar Giethoorn. In het restaurant "Hollands Venezie" wachtte ons een avond met koffie, thee, lekkers, gekke spelletjes en hapjes. En nog wat repeteren ja.... tenminste dat was de gedachte. Maar het was vooral gezellig. Zowel Marianne als ikzelf kregen een leuke attentie voor onze inzet dit jaar! Leuk! Een avond om op terug te kijken. Goed geregeld!

De afsluiter van 2016 voor Dickens was het optreden in Reestoord. Voor een aantal koorleden toch wel bijzonder omdat sommige ouders daar hun thuis hebben. In de restaurant/zaal was een heus verhoogd podium met mooi versierde kerstboom. Plek zat om de apparatuur op te stellen en de zaal te vullen met onze Christmas Carols. Hoewel de muziek naar onze mening hard genoeg was, bleek het voor de mensen in de zaal niet hard genoeg en het mocht voor de verandering wel een tandje luider. Het was mooi om te zien hoe de mensen in de zaal genoten en hier en daar meezongen met de muziek. Ook hier werden we in de pauze verwend met een hapje en een drankje. Na de pauze vertelde Ineke een zelfbedacht kerstverhaal van een meisje dat verhuisde en haar oma miste. Daarna was het tijd voor ons allerlaatste blokje kerstnummers en sloten we af met een drankje bij herberg Het Plein. 

In de herberg was er voor diverse mensen nog een klein bedankje voor de extra bewezen diensten, en deden we nog een poging om boven het lawaai van de andere gasten uit wat te zingen. Een geslaagde kerstperiode!

 

It's Christmas and all of that Jazz!

De kerst komt er weer aan dus het is weer tijd dat het Dickens Koor de kelen smeert, de teksten er in stampt en zorgt dat we niet collectief ziek worden. We komen ook deze periode weer naar u toe. We hopen daarbij natuurlijk op mooi weer met zon en een goed gehumeurd publiek dat hier en daar mee zingt. Het is weer een afwisselend programma geworden met maar liefst 3 locaties die voor ons ook nieuw zijn. 

We zijn maar liefst op 5 plaatsen in de (nogal uitgebreidde) regio. Maar hou de pers in de gaten! Er volgt nog een echte Kerst Flashmob in de regio Meppel. Een kleine tip: treinreizigers opgelet in de periode voor kerst! Wellicht wordt u verrast met een gratis optreden om u alvast in de kerstsfeer te brengen en 's-avonds aan de etenstafel met een mooi verhaal aan te komen........

 

 

Zaterdag 12 december Steenwijk Dickens festival

We zijn deze dag te vinden op diverse plaatsen tijdens het gezellige en goed aangekleedde Dickens Festival. Met de oude vertrouwde piano bakfiets vind u ons op de volgende plaatsen. 

 • 16.45 uur Optreden op De Markt
 • 17.25 uur Podium Gasthuisstraat
 • 17.45 uur optreden Woldpromenade
 • 18.25 uur Podium Gasthuisstraat
 • 19.30 uur  optreden Grote Kerk, Kerkstraat 16

Zondag 13 december Veenhuizen

In Veenhuizen mogen we de hele middag onze liedjes laten horen op de kerstmarkt aldaar. We zijn te vinden vanaf 13.30 tot 16.30 uur  langs de Oude Gracht vanaf nr. 4b. Hoewel Veenhuizen bekend staat om zijn gezelligheid en het gevangenismuseum hopen wij aan de goede kant van de tralies te blijven. Met onze (niet door het RDW goedgekeurde) piano bakfiets zullen we ook daar weer een gezellige, muzikale Dickens sfeer neerzetten. 

Donderdag 17 december Vriezenveen

Deze avond kunt u ons alleen meemaken als u lid bent van de Vrouwen van nu te Vriezenveen. We zullen hier de avond opvrolijken met onze Dickens kledij en jazzy kerstliedjes. Ons is al beloofd dat we een goed verzorgde avond tegemoet gaan met de nodige versnaperingen. Nu maar hopen dat we dan tóch op ons best zijn met goed gevulde buiken.

Zaterdag 19 december Havelte

Op deze zaterdagmiddag zijn we gast op de Havelter kerstmarkt. U kunt ons vinden op diverse locaties op en rondom de brink, maar zonder de legendarische bakfiets. 

Zondag 20 december Meppel

Ons laatste optreden is tijdens de koopzondag in Meppel. Samen met het Groot Gieters Popkoor vind u ons in de Meppeler binnenstad. Afwisselend zullen deze twee koren onder begeleiding van Marianne Mol vanaf 13:30u de koopzondag opvrolijken met jazzy kerstliedjes en lekkere popsongs. Het Groot Gieters Popkoor heeft zelfs voor de gelegenheid een tweetal populaire kerst-meezingers ingestudeerd. Dus komt allen luisteren en meezingen. Soms zal er pauze zijn om pianist (ondergetekende) en dirigent de nodige rust te geven, aangezien zowel de Dickens Singers en het Groot Gieters Popkoor leunen op deze muzikale ondersteuning.

Merry Christmas!