blogheader
Martin's blog
Martin's belevenissen
 

Kerstige muziek

Het najaar van 2016 zat vol met muziek. Zo wonnen we kaarten voor een optreden van Gare du Nord en werd er flink opgetreden met de Dickens Singers en het Groot Gieters Popkoor. Verder nog een leuke workshop blues mondharmonica.

Dit jaar werd de Dickens Singers vanaf 1 november weer gestart. Met grofweg 80% van de Broadway Troupe aangevuld met de mensen die al jaren met alleen Dickens meezingen waren we met ruim 20 mensen. Dit jaar kwamen er twee nieuwe à capella nummers bij het repertoire: "On this day earth shall ring" en "Good Tidings". De eerste is een mooi nummer om mee op te komen in processie vorm, begeleid door alleen een kleine trom. De tweede is een mooie meerstemmige zang met mooie wisselzang tussen de mannen en vrouwen en een wat onverwacht einde. TIjd om flink te studeren dus. Gelukkig zaten de 'oude nummers' er nog behoorlijk goed in. We mochten dit jaar maar liefts acht keer optreden:

 1. Op het Dickens festival in Steenwijk. 
 2. In het Irenehuis in Meppel
 3. Bij de afsluiting van het 'Serious Request' initiatief van het Drenthe College
 4. Op de kerstmarkt in Dalfsen
 5. In Havelte op de kerstmarkt
 6. In Meppel op de koopzondag "Songs in the City"
 7. Bij de kerstmarkt van Woonconcept
 8. In Reestoord in Meppel

Het waren stuk voor stuk weer bijzondere optredens. We begonnen in Steenwijk, ditmaal in de grote Kerk. We besloten om wel met de apparatuur te gaan zingen, omdat de kerk nogal groot is en we hoopten ook elkaar en de piano beter te horen. In de grote kerk in 'het koor' konden we onze spullen opstellen en na het nodige aan soundchecks gingen we netjes op tijd van start. Het was een gecombineerd optreden met het Groot Gieters Popkoor. Tussen 15:00u en 17:00 zouden we om de beurt grofweg 25 minuten optreden. Het Groot Gieters Popkoor had voor de kerst gelegenheid ook een speciaal kerstrepertoire ingestudeerd en dat bestond uit:

 • We three kings
 • Little Drummerboy
 • Hallelujah (Leonard Cohen)
 • Adiemus (Adiemus)
 • Merrry Xmas everybody (Slade)
 • Mag ik dan bij jou (Claudia de Breij)
 • All I want for Christmas (Mariah Carey)

De laatste hebben we echter in de kerk niet gezongen, omdat uit eerdere ervaringen wel duidelijk was dat al te swingende nummers als een brij van geluidsoverlast klinkt in de kerkzaal. 

Optreden in de Grote Kerk Steenwijk

Na het optreden in de kerk gingen we eten bij de Rechter van Steenwijk. En na ons te goed hebben gedaan aan de erwtensoep met brood, gingen we op pad de stad in. Volledig spontaan stelden we ons op daar waar het ons gezellig leek: bij de paardenstal, in een hoekje voor een winkel met overkapping, het HEMA restaurant, bij de steampunk samenkomst etc. Onversterkt, dat wel en dat heeft wel eens wisselende resultaten. Maar gezellig is het wel. Na deze spontane acties werden we nog éénmaal verwacht in de kerk om de avond (voor ons althans) af te sluiten. 

Een kleine impressie van de optredens buiten in Steenwijk:

   

De avond dat we bij het Irenehuis optraden moesten we na afloop ook nog bij de afsluiting van het 'Serious Request 2016' initiatief van het Drenthe College aantreden. In het Irenehuis was het warm; té warm eigenlijk. En omdat we wisten dat we mogelijk bij de tweede etappe in de binnenstad bij het Servicecenter van het Drenthe College misschien nog naar buiten moesten, was niet iedereen zo luchtig gekleed als zou moeten in een bejaardentehuis. Met het zweet onder de oksels van het opbouwen van de apparatuur gingen we van start. In de pauze kregen we lekkere erwtensoep en werden er lustig oliebollen en andere lekkernijen op de kerstmarkt gekocht. Na deel twee was het snel afbreken, en met de piano onder de arm naar het Service Center van het Drenthe College in de hoofdstraat. Tegen de tijd dat hét moment daar was dat de studenten weer 'vrijgelaten' werden na 36uur radiomaken, was het onze taak om het gezellig te maken met onze jazzy Christmas Carols. En hoewel er niet veel publiek was (vooral organisatie en betrokken ouders), heerste er een gezellige saamhorigheid door het idee een bijdrage te kunnen leveren aan een goed doel.

De bakfiets - feestelijk verlichtDe kerstmarkt in Dalfsen was druk, koud en gezellig. Ook ditmaal versterkt met onze apparatuur waren we tussen 19-21u de markt aan het opvrolijken met onze Carols. Ik maakte af en toe dankbaar gebruik van het gaskacheltjede van de schoenverkoper naast onze stek, om mijn handen te warmen. Doordat we dit jaar wat meer à capella nummers hadden, was ik in de gelegenheid om af en toe de benen te strekken in plaats van op de (wederom fantastisch verlichtte en versierde) pianobakfiets te kleumen. De pauze bleek te kort om in de chaos van de markt een toilet te vinden. Ook de rest van het koor vond na 10 minuten de weg terug naar onze tent niet in één keer.... Een tweede pauze zat er niet meer in; de tijd vloog voorbij. Na het optreden was het in de lokale kroeg op de hoek nog lang gezellig. 

Het optreden in Havelte met bakfiets, maar zonder versterking was een bekende locatie. Hoewel we maar ingepland stonden om 3x te zingen, zochten we brutaal andere plekken om vaker ons repertoire te laten horen. Goed verzorgd met glüwein, koffie en thee was de middag snel voorbij. Met de geweldige fotos van Bina Koster! Hieronder een impressie.

 Martin Molema op de piano bakfiets / Havelte 2016 De alten     Gezellig nagenieten Het wordt al gezellig donker 
 

De volgende ronde na Havelte was de koopzondag in Meppel. Met het thema 'Songs in the City' waren we met het Groot Gieters Popkoor en de Dickens Singers niet de enige koren. Op meer plekken werd kerstmuziek ten gehore gebracht. Voor dirigente Marianne Mol en mijzelf is dat een middagje doorpakken. Van 13:30-16:30 optredens van steeds een half uur, met eigenlijk geen pauze. Hooguit doordat de Dickens Singers met wat à capella nummers mij bevrijdden van de pianobakfiets, kreeg ik als pianist wat respijt. Wat snelle rek-en-strek oefeningen om met het volgende nummer weer vrolijk mee te doen. Naar idee van dirigente Marianne Mol was er ook dit jaar weer een collectieve afsluiting met alle koren. Ditmaal had Marianne gekozen voor 'Hallelujah' van Leonard Cohen (helaas in 2016 overleden). Na 16:30 werd het allengs drukker bij onze tent, doordat alle koren zich verzamelden samen met het nieuwsgierige publiek. Met het Groot Gieters Popkoor als stevige ondersteuning (die hebben dit nummer op het repertoire staan) gingen we van start. Hoewel de teksten van tevoren op Facebook waren verschenen en ter plaatse waren uitgedeeld miste helaas zo'n beetje alle 100 koorzangers de herhaling van het laatste couplet. Bijzonder, en toch wel jammer. Maar we haalden er de voorpagina mee van de lokale krant (www.dasmooi.nl).

En na afloop is er dan het traditionele kerstdiner bij onze repetitie locatie 'De Tripbrug'. Rozig van het goede eten en drinken kwam er zo rond 20:00u een einde aan een lange middag hard werken. 

Meestal was het optreden in Meppel het laatste op ons kerstprogram, maar dit jaar waren we na het kerstdiner nog niet klaar. Er stonden nog een optreden bij de kerstmarkt van medewerkers van Woonconcept en het afsluitende optreden bij Reestooord gepland. Het optreden bij de kerstmarkt voor de medewerkers van Woonconcept was bijzonder doordat we omringd waren door zogenaamde 'foodtrucks'. Tijdens het optreden liep het water ons in de mond doordat de geuren van pizza, hamburger en broodjes hete kip ons de neus in dreven. Heerlijk! Lastig om je aandacht bij de muziek te houden. We waren gelukkig uitgenodigd om mee te eten, mede ingegeven door het lastige tijdstip van 17-19u. We genoten dus in onze pauzes (die misschien wel nét iets langer duurden...) van het lekkere eten, warmden ons aan de vuurkorven en hoopten dat het gedrup uit de hemel onze apparatuur niet zou vernielen. Gelukkig bleef het bij wat gespetter en konden we zonder schade (aan de apparatuur in ieder geval) afronden. We sloten natuurlijk af met een zelf geschept ijsje uit de IJskar die naast ons stond. Koud of niet, een toetje hoort er bij. 

Voor Marianne en mijzelf zat de dag er nog niet op voor wat de muziek betrof. Er wachtte ons nog een gezellige repetitie met het Groot Gieters Popkoor. Nog uitbuikend van het lekkere eten en stinkend als gerookte paling van de vuurkorven dook ik weer in de auto naar Giethoorn. In het restaurant "Hollands Venezie" wachtte ons een avond met koffie, thee, lekkers, gekke spelletjes en hapjes. En nog wat repeteren ja.... tenminste dat was de gedachte. Maar het was vooral gezellig. Zowel Marianne als ikzelf kregen een leuke attentie voor onze inzet dit jaar! Leuk! Een avond om op terug te kijken. Goed geregeld!

De afsluiter van 2016 voor Dickens was het optreden in Reestoord. Voor een aantal koorleden toch wel bijzonder omdat sommige ouders daar hun thuis hebben. In de restaurant/zaal was een heus verhoogd podium met mooi versierde kerstboom. Plek zat om de apparatuur op te stellen en de zaal te vullen met onze Christmas Carols. Hoewel de muziek naar onze mening hard genoeg was, bleek het voor de mensen in de zaal niet hard genoeg en het mocht voor de verandering wel een tandje luider. Het was mooi om te zien hoe de mensen in de zaal genoten en hier en daar meezongen met de muziek. Ook hier werden we in de pauze verwend met een hapje en een drankje. Na de pauze vertelde Ineke een zelfbedacht kerstverhaal van een meisje dat verhuisde en haar oma miste. Daarna was het tijd voor ons allerlaatste blokje kerstnummers en sloten we af met een drankje bij herberg Het Plein. 

In de herberg was er voor diverse mensen nog een klein bedankje voor de extra bewezen diensten, en deden we nog een poging om boven het lawaai van de andere gasten uit wat te zingen. Een geslaagde kerstperiode!