blogheader
Schaken
Lars zijn schaakbelevenissen
 

Tweede dag NK School schaken

Vandaag is het de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap School schaken (BO-Algemeen + BO 3/4/5).Ditmaal reizen we wederom naar Amsterdam, maar nu naar sportcentrum Ookmeer. Dus met trein naar Amsterdam CS, gevolgd door een nogal wilde rit met de Tram. De laatste kilometer doen we te voet waarna we netjes op tijd aankomen. 

Zo'n sporthal is wel even andere koek met zoveel deelnemers. Vorige week zaten de schakers in een aparte zaal en het publiek mocht daar niet bij zijn. Een serene rust was daar te vinden, die in de sporthal compleet ontbreekt. Honderden schaakborden en een factor twee zoveel mensen geeft een hoop warmte en rumoer. 

Vandaag is Marrit onze tafelbegeleider. Zij gaat aantekeningen maken en de schakers helpen de volgende keer een nóg betere partij te spelen. Ook ditmaal zijn er extra supporters mee, maar Ruben kon door zijn blessure er jammer genoeg niet bij zijn.

 

Het speelschema loopt meteen al uit en de kinderen worden er onrustig van. Na twintig minuten uitloop op het speelschema wordt er dan eindelijk begonnen met de eerste ronde. Die gaat tegen de Montessori school uit Wageningen. Lars vraagt zich meteen al af wat de rating van zijn tegenstander is, maar we stellen hem gerust dat het niet uitmaakt: gewoon lekker spelen en je best doen. Achteraf bezien heeft zijn tegenstander geen rating, en dat kan altijd de nodige verrassingen opleveren.

De eerste ronde verliezen we helaas met 3-1. Wederom is Wessel de stabiele factor: hij wint zijn partij. Lars zit het langst aan het bord en met ongeveer 5 minuten op de klok moet ook hij zijn partij afstaan. Tegen het einde van de partij hebben beide spelers nog een dame, toren en verzameling pionnen. Door die pionnen staat het veld redelijk op slot en moet er via de randen gespeeld worden. Lars weet geen ruimte te creeeren en kan uiteindelijk de dame verschalken die inmiddels op zijn eerste rij beland was. In zijn enthousiasme vergeet Lars dat die dame gedekt stond door een pion die op het punt stond te promoveren. Lars slaat de dame, de promoverende pion slaat zijn dame en wat bedoeld was als het uitschakelen van de dame levert Lars juist een flinke achterstand op. De strijd verlegt zich naar de pionnen en eindelijk komt er ruimte op het bord. Lars kan die met slechts een paar pionnen en een toren niet benutten, en de partij eindigt helaas in verlies. 


De tweede ronde. Met ditmaal Luca, Wessel, Teun & Florian.

Florian verliest zijn partij helaas. Daarna weet Wessel op bord 3 zijn partij te winnen; zijn achtste winst op rij als we de eerste speldag meerekenen. Een prima resultaat! Resteren Luca op bord 4 en Teun op bord 2. Het is niet helemaal duidelijk hoe Luca en Teun er voor staan. Doordat we ditmaal niet vlakbij het bord kunnen staan is het lastig om de stukken en posities te herkennen. De partijen duren nog even voort en ondertussen verdwijnen er wat andere spelers uit het zichtsveld en kunnen we met de verrekijker iets beter zien wat er aan de hand is.

Luca heeft op bord 4 het veld aardig leeg gespeeld en na wat heen en weer lopen kunnen we zien dat hij een toren en een dame overheeft. Het onvermijdelijke gebeurt en de tegenstander zijn lichaamshouding verraad dat hij het aan ziet komen: de grasmaaier-mat. Luca rolt het veld netjes op naar de linkerkant van het veld met de koning in de val. Drie zetten later staat het 2-1 met dank aan Luca.

De laatste partij met Teun blijkt een harde noot om te kraken. Hoewel Teun twee torens heeft en in principe dus de koning kan proberen klem te zetten, weet de tegenstander met zijn loper, toren en paard de zaken voor de tweede toren van Teun zet na zet tegen te werken. De eerste toren staat al netjes op overkant te wachten op de tweede toren. Pas als Teun de lopen naast de koning weet weg te werken, kan de tegenstander niet anders dan met zijn paard aan de loop te gaan om de koning te redden. Het is kiezen tussen twee kwaden: ruimte geven aan de tweede toren of de koning alleen te laten. Hij kiest voor het eerste en dat geeft Teun de ruimte om de tweede toren de oversteek te laten maken. Listig manoeuvreert hij zijn koning ook nog richting de koning van de tegenstander waardoor die geen kant meer op kan. De torens maken het spel af en ineens is de partij die een tijd op slot leek te zitten in 5 zetten afgelopen. De Akker zet de eerste winst achter zijn naam. 

Na deze 8e ronde van het toernooi staat de Akker op een keurige 25e plaats.


Lars/Wessel/Teun/Florian

De derde ronde vind plaats achterin het veld waardoor we de partij eigenlijk niet kunnen volgen. Met de verrekijker kan ik in de lengte richting de borden wel ongeveer zien. Ditmaal tegen een internationale school die wel wat lang op zich laat wachten waardoor Tako de regels er alvast op naslaat wat er in zo'n geval gebeurd.  De borden worden uiteindelijk toch bemenst en de wedstrijden kunnen beginnen.

Van een afstandje valt op te maken dat Teun zich mee laat slepen in de snelheid van de tegenstander. Een snelle wisseling van stukken en na niet al teveel tijd is het afgelopen, en moet Teun zijn partij afstaan. In een variant van de grasmaaier-mat krijgt Teun een toren en dame tegenover een volledig ongedekte koning op de rechterhelft van zijn speelhelft. Nog twee zetten en het is afgelopen.

Via de verrekijken kan ik net onderscheiden dat op bord 3 bij Wessel de stukken er af vliegen. Binnen enkele minuten sneuvelt de dame. Het wordt nu lastig onderscheiden wat er gebeurt dus ik haak af. Een paar minuten later is Wessel klaar; met winst. Zoals hij zelf zegt speelt hij graag op een open veld in het eindspel, en hij bewijst na 9 partijen winst op rij dat hem dat geen windeieren legt.

Ook Lars weet zijn partij te winnen. De eerste winst voor Lars op deze dag, en de tweede van het toernooi.  Deze pot weet hij te winnen van een dame met vergelijkbare rating, die hij volgens eigen zeggen 'in de pan heeft gehakt'. Lars zag een kans om de dame te verschalken, om zo de winst binnen een paar zetten zeker te stellen. Toen hij nog een keer goed keek bleek het slaan van de dame meteen tot mat te leiden.

Het staat nu dus 2-1 voor de Akker en het wachten is op de uitslag van bord 1 met Florian. Florian speelt ditmaal een lange partij. Op een afstand proberen we het eindspel te volgen, en dan blijkt dat er al een toren en de dame naast het bord staan. Niet veel later verliest ook Florian zijn partij na 40 minuten dappere tegenstand. Deze ronde eindigt dus in een 2-2 gelijk spel

Na deze ronde is het pauze en wordt het tijd voor de broodnodige frisse lucht. Het is inmiddels twee uur en we vragen ons af hoe het woord 'lunch' nog bij dit tijdstip past dus we checken even hoe het schema er momenteel uitziet na de opgelopen vertraging aan het begin. 


Luca/Wessel/Teun/Florian

Deze ronde wordt gespeeld aan de zijlijn van het veld, dus we staan er met zijn allen bovenop. Een bijzondere ronde met behoorlijk spannende wedstrijden. Op bord 1 gaan Florian in hoog tempo van start en beland uiteindelijk al vlot in onhoudbare  situaties. Met een bijna meesterlijke zet weet hij op een haar na toch nog het voordeel te pakken doordat de tegenstander zijn koning teveel verstopt achter pionnen. Helaas gooit een toren roet in het eten waardoor de koning niet kan helpen om de tegenstander klem te zetten. Met verve weet de tegenstander de koning op afstand te houden waardoor Florian steeds in gedwongen zetten terecht komt. Dat speelt niet lekker en het resultaat is helaas verlies. Op de klok staan bij beide spelers bijna meer dan 18 minuten.

De starttijd is 15 minuten per persoon, en bij elke zet krijgt de spelen 10 bonus seconden. Dus met 18 minuten op de klok is af te lezen dat er snel gespeeld is.

 

Op bord 3 bij Wessel vliegen de stukken er ook weer af. Al vlot wordt het een spel van alleen torens, dames en pionnen. Hij vraagt aan Marrit of hij remise mag aanbieden omdat het redelijk gelijk staat, maar Marrit maant tot doorspelen. De coach van de tegenstander vraagt zich af wat er aan de hand is, en kijkt lichtelijk verbaasd als hij hoort dat Wessel remise zou willen aanbieden. Blijkbaar is dat bij hem absoluut niet aan de orde. Aan Wessel is te zien dat hij niet lekker speelt en hij is niet blij dat hij zijn eerste partij van het toernooi verliest. Net geen 10 partijen op rij gewonnen. We hopen dat hij het bij ronde 5 weer weet op te pakken, want er is een prijs voor de meeste individuele gewonnen wedstrijden.

 

Op bord 4 krijgt Luca het behoorlijk zwaar. Hij staat op achterstand, maar weet dapper door te vechten. Na wat vlotte ruilingen komt hij terecht in de situatie van koning en pion. Met grote zekerheid dwingt hij de koning van de tegenstander naar de achterlijn. Die denkt dat hij met zijn koning nog kan voorkomen dat de pion kan promoveren. Als dat lukt en Luca 'slechts' om een toren vraagt, gaan de wenkbrauwen van de toeschouwers omhoog. Je verwacht dat iemand een dame vraagt, maar Tako verzekert ons dat als je weet wat je doet, je met koning en toren ook prima mat kan afdwingen. In het klassieke eindspel van toren en koning weet Luca uiteindelijk de koning in de hoek te dwingen. De tegenstander ziet de laatste zet al aankomen en geeft uiteindelijk op, om te voorkomen dat ie uiteindelijk mat gezet wordt. Een mooie come-back van Luca die hem een welverdiend punt oplevert.

 

Op bord 2 ging Teun weer snel van start. De handen vliegen van bord naar klok, mét een stuk in de hand.  Ook hier zien we de tijd teveel oplopen, en wordt er dus te weinig nagedacht. Uiteindelijk weet Luca zijn zelfbeheersing tóch terug te vinden, en gaat hij op zijn handen zitten. Het grote nadenken is begonnen, want ondertussen staan hier ook alleen nog dames, pionnen en torens. Het wachten is op een laatste fout van de tegenstander. Beide spelers hebben precies evenveel stukken in een vrijwel gespiegelde opstelling. De tegenstander biedt remise aan maar onze coach Marrit zegt dat we doorspelen. Teun weet uiteindelijk de laatste pion van de tegenstander te kapen en probeert in een gelijk eindspel zoals het Luca gelukt was, hoewel hij dat niet kan weten. De tegenstander heeft echter nog steeds een toren waardoor het nog niet echt wil lukken. Tóch maakt de tegenstander een fout, en Teun denkt zijn kans te zien en slaat de toren. Helaas creeert hij daarmee een patstelling en is de tegenstander toch een beetje de morele winnaar.

Eindsituatie is dat we dus verliezen met anderhalf tegen twee en een halve punt.


Ronde 5 : de laatste

In de laatste ronde kunnen we net aan zien wat er op de borden gebeurd. Bij Florian gaat het weer in snel tempo . Helaas voor Florian gaat ook zijn laatste partij verloren. Kort daarna is het op het bord van Lars ook wel erg leeg en kan Lars niet meer dan alleen wat heen en weer lopen totdat de toren en dame hem op het centrum klem zetten.

Resteren bord 2 en 3 met Wessel en Teun. Teun neemt ditmaal vanaf het begin de tijd en begint meteen flink stukken te kapen in de achterhoede van zijn tegenstander. Met zijn dame weet hij de nodige stukken op te ruimen waarna hij zich terugtrekt en rustig kan doorwerken. Uiteindelijk leidt dit tot een vrije hoek waar hij eenvoudig zijn dame en toren kan inzetten om de koning weer klassiek tot de zijlijn te dwingen. De eerste bordpunt van deze match is voor Teun.

Op bord 3 zit Wessel toch even in de problemen als hij net met één paard voor staat. Met gedegen spel weet hij uiteindelijk het bord naar zijn voorkeur te krijgen: zo leeg mogelijk. Met een paard lokt hij de koning weg waarna de weg vrij is voor zijn laatste pion om te promoveren. De inmiddels behoorlijk geïrriteerde tegenstander pakt alvast een dame maar nog voordat die het bord raakt corrigeert Wessel dat hij liever een toren heeft. De toren wordt ingezet en de tegenstander ziet het al aankomen. Met zichtbare irritatie vliegt de koning de enige kant op die tegenstander maar op kan. Het bord draait door de fysieke uiting van irritatie en de koning wordt slordig op het bord gezet. De uitkomst was bij het plaatsen van toren voor ons toeschouwers als duidelijk en Wessel zorgt voor een nette 2-2 gelijkstand.

De wedstrijden zitten er op en het is wachten op de uitslag.Na de tiende toernooi ronde (ronde 4 van deze dag) is de stand als volgt, met de akker net uit de top 30 verdreven. 

Met de gelijkstand van de laatste partij schuiven we nog nét terug in de top 30 en worden 30e. Voor de prijsuitreiking wordt de zaal nog even verbouwd: de schaaktafels er uit en er wordt een halve maan met de stoelen gemaakt. Het podium verschijnt net als de indrukwekkende rij met bekers. En dan begint het wachten op de enige prijs die de Akker zou kunnen opstrijken: de beste persoonlijke score. Omdat Wessel 10 van de 11 wedstrijden gewonnen heeft zijn we toch wel benieuwd of het nog wat oplevert. Maar nadat er voor de kinderen uit groepen 3/4/5 de nodige medailles en bekers zijn uitgedeeld, blijkt dat we toch niet in de prijzen zijn gevallen.

We pakken in en gaan lopend naar de tram naar het centraal station. Daar verkennen we de beschikbare eettentjes om vervolgens (bijna allemaal) bij Smullers patat met een snack te scoren. Daarna hebben we eigenlijk al vlot een trein richting huis en zijn we om kwart voor negen 's-avonds weer thuis. Het schoolschaken zit er op voor dit jaar en het zou me niks verbazen dat we met dit team, maar dan zonder Lars als deelnemer, weer verder kunnen komen.


Nog even de statistieken op een rijtje:

Eindstanden van De Akker

Eindstanden van alle scholen